Андрићева награда припала Игору Маројевићу

БЕОГРАД: Андрићева награда за 2021. годину додељена је писцу Игору Маројевићу за приповетку "Сликописање” из књиге "Све за лепоту ", издавачке куће Дерета, саопштила је данас Задужбина Иве Андрића.
m
Фото: Youtube Printscreen

Маројевић је у приповеци ''Сликописање'' успео да на књижевно изнијансиран начин проговори о контроверзним фигурама са простора бивше Југославије и предочи оригиналну визију апсурдности и фарсичности историје, која има универзално значење, каже се у саопштењу.

Чланови жирија Андрићеве награде Бранко Вранеш, Мина Ђурић и Марко Аврамовић једногласно су донели одлуку оценивши да се "Сликописање" издваја "по својој семантичкој сложености, пажљивој композицији и узбудљивој нарацији са елементима трилера".

Како је оцењено, Маројевићеву приповетку карактерише "наглашен и минуциозно разрађен однос између документарног и фиктивног".

Награда ће бити уручена у Задужбини Иве Андрића у Београду 10. октобра на дан рођења великог писца и нобеловца.

Према тестаментарној вољи Андрића, његова Задужбина је 1976. године установила годишњу Андрићеву награду за најбољу приповетку, циклус, односно збирку приповедака објављене на српском језику.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести