БИБЛИОТЕКА ЉУБАВИ ЈЕДИНСТВЕНА У СРБИЈИ Књиге завета брачних парова надживеле и разводе (ФОТО)

ИВАЊИЦА: У ивањичком крају, на Катићима налази посебна Завичајна библиотека која броји више од 600 најразличитијих наслова, које су поклањали млади брачни парови пажљиво бирајући наслове и поруке на дан свог венчања.
1
Фото: РИНА

Наиме, од осамдесетих година прошлог века младенци тог краја су одмах од матичара долазили у библиотеку и даривали по коју књигу са посветом, па данас њихова деца поносно могу прочитати вредне поуке љубави.

„Овде често долазим са својим другарима, моји родитељи су се венчали на Катићима и том приликом даривали књигу која се налазио на једној од полица. Тај обичај је стар и много леп, али бих волела да се поново врати и да се не угаси”, рекла је Теодора Стишовић, ученица ВИИ разреда.

Њен друг Лазар Стефановић, такође истиче вредност ове библиотеке љубави, чији су родитељи такође, учествовали у обичају поклањања књига на дан венчања.

„Неко је имао ту лепу идеју да сваки брачни пар из овог краја који се венча у знак сећања љубави поклони по једну књигу са посветом, тако је и настала ова библиотека, јединствена и по настанку, а И по свом имену. Она се зове Библиотека љубави и заиста је пуна љубави И нама према књигама и књигама према нама. То су изузетне књиге за ових тридесетак година”, рекао је за РИНУ Милош Мрдак, наставник српског језика у ОШ „Мићо Матовић", Катићи.

Фото: РИНА

Председник месне заједнице истиче да је књиге даривало више од 350 парова, али главно је да порука даривања остаје и данас важна.

„Има ту данас и појединих који су се развели, али књигу нису повукли, оне су остале код нас и оне се и данас могу прочитати, шта су донирали и како је то некада било”, рекао је Данко Секељић, председник месне заједнице.

Фото: РИНА

Међу првим дародавцима књигха био је и Милета Караклајић, некадашњи директор школе који истиче да је у овом крају увек била на цени култура читања,а ли и поклањања.

„Без књиге нема некакве модерне, а ни будуће науке, јер све је у књигама записано. Тако да ове књиге које су у овој библиотеци, то је само мали почетак”, појаснио је Милета Караклајић, дародавац и некадашњи директор ОШ „Мићо Матовић“, Катићи.

Причу о овој посебној библиотеци поносно прича и садашњи директор школе на Катићима.

Фото: РИНА

„Можда смо ми јединствена школа која има две библиотеке, једна је школска, а друга је како мештани воле да је називају 'Библиотека љубави'. Та библиотека постоји од 1980. године, када су донирали прве књиге. Све је уредно уведено и уписано. Поносим се овом библиотеком, а било би лепо када би се поново обновила месна канцеларија икада би се поново људи овде венчавали и донирали књиге са посветама”, закључио је Војислав Миловић, директор ОШ ,,Мићо Матовић" Катићи.

Ова јединствена Завичајна библиотека налази се на 1.000 метара надморске висине на Катићима, а жеља је да се поново вредност даривања књига врати у моду.

(РИНА)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести