Бојан Васић примио награду “Васко Попа” у Вршцу

ВРШАЦ:  Бојан Васић, песник из Панчева, примио је данас награду “Васко Попа” за своју збирку песама “Топло биље” на свечаности у Скупштини града Вршца, саопштила је дирекција те награде.
Vasko Popa   Foto: evrsac.rs
Фото: Васко Попа  Foto: evrsac.rs

О награди је одлучивао трочлани жири у саставу: Јован Зивлак (председник), Владимир Гвозден и Дејан Алексић, који је разматрао 45 збирки песама објављених током 2019. и 2020. године, које су биле послате на конкурс или су предложене од стране чланова жирија.

Жири је већ објавио да су у ужем избори били и следећи наслови: “Руке у рукама””Ане Ристовић, “Грозница севера” Славомира Гвозденовића и “Унутрашњи пејзаж” Бориса Лазића.

Награда “Васко Попа”, основана 1995. године, има за циљ да афирмише савремену српску поезију, уважавајући доприносе великог песника и његово непроцењиво служење модерној песничкој речи.

“Необична и храбра је песничка књига Бојна Васића. Модерност се везује понајвише за урбани свет, за различите режиме који га обликују. Нема теологије спасења, нити било које врсте компензације из хоризонта културе. Васић је овде, међутим, пошао од искуства везаног за рурални свет, за непосредност тек минулог искуства које рефлектује као аутономан свет бачен у пукотину времена”, каже се у образложењу жирија, које је прочитао председник жирија Јован Зивлак.

Даље се наводи да се награђена збирка песама заснива на необичном предметном свету, на поретку изван модернитета, а да су Васићеве песме писане у слободном стиху, да је граматика ових песама заправо граматика другог и трећег лица где доминира тон обраћања неком неидентификованом субјекту.

Како стоји у образложењу, те песме су грађене на истраживању једне историје, где је укључено лично искуство, скоро изражено као присуство у изабраном поретку, каталогу, у свету нужности, а да је ауторов свет изабран и тематизован као свет биља у коме се одвија историја људи њиме повезана.

“Ово је поезија имагинације, и нема одступања од препознатљивих амблема једног света, његове природне и друштвене реалности, јер Васићеви амблеми су багрем, јабука, мрква, вишња, дуд, липа, мента, коров, али и олуја, јутро, жетва, прославе, птице, пчеле, голубарници”, оценио је жири.

На крају се закључује, између осталог, да је “Васић модеран песник сведочења о размерама актуелног живота, његове културе, и да је написао снажну поему о невидљивости одређујућег присуства нашег света”.

Бојан Васић (Банатско ново село, 1985), био је уредник студентског часописа за књижевност “Знак” (2008-2010), уредник програма манифестације “Светски дан поезије Културног центра Београда” (2012), секретар Српског књижевног друштва (2013-2016), члан уредништва песничке едиције “Најбоља”, Панчево, од 2015.

Објавио је следеће збирке песама: “Срча” (2009), “Томато” (2011), “Ицтус” (2012), “13” (2013) , “Детроит” (2014) и “Волфрам” (2017).

Добитник је награда “Млади Дис” и “Матићев шал” за збирку “Срча” и “Мирослав Антић” управо за књигу “Топло биље”.

Песме су му превођене на словеначки, пољски и енглески.

Награду “Васко Попа” додељује Агенција Ђорђевић, а дародавци новчаног износа су Град Вршац и компанија “Сензал цапитал”, власника Радета Ракочевића из Београда.

Награда се састоји од Повеље с ликом Васка Попе, рад сликара Милана Блануше, и новчаног износа.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести