Додела прве Награде НБС за најбољи роман 21. јуна

БЕОГРАД: Награда Народне библиотеке Србије за најбољи роман биће први пут додељена 21. јуна и износиће 12.000 евра, а о добитнику ће одлучивати жири од девет писаца на челу са академиком Душаном Ковачевићем, најављено је данас из НБС.
knjige, pixabay
Фото: pixabay.com

На конференцији за новинаре на којој је објављено да су у жирију поред председника Ковачевића и Владан Матијевић, Владимир Табашевић, Љубица Арсић, Милисав Савић, Мира Митровић, Енес Халиловић, Вуле Журић и Дејан Стојиљковић, управник НБС Владимир Пиштало је рекао да је установљена "награда коју ће писци давати писцима".

"Писци ће оцењивати писце. Разлог за то је очигледан зато што писци знају свој посао. Они говоре о нечему што знају. Да ли бисте радије да вас оперише неко ко има искуства или неко ко је гледао са стране? Врло једноставна ствар - то раде људи који знају свој посао и то могу да раде на искуство и интуицију, а ја бих додао и на страст", истакао је Пиштало.

Према његовим речима, девет чланова жирија чине остварени писци добитници неких од највећих књижевних признања, а њихова образложења биће допунска перцепција прошлогодишње продукције, упоредно са критиком.

Како је речено, издавачи имају 30 дана да доставе предлоге романа из прошлогодишње продукције који ће се такмичити за награду која ће бити уручена 21. јуна на месту некадашњег здања НБС на Косанчићевом венцу у Београду.

Истакавши да чланови жирија имају заједно "неколико векова када би сабрали године рада и искуства писања", Ковачевић је рекао да се нада да ће Награда НБС за најбољи роман "у будућности бити крунска награда целокупног издаваштава и да ће са годинама добијати на све већем значају".

"Зато што је идентитет ове награде садржан у чињеници да смо у кући која је један од најзначајнијих стубова идентитета једног народа. Самим тим награда има обавезу да буде изузетно озбиљна и да буде част ономе ко је буде добио", оценио је Ковачевић.

Подвукавши да ће "еснаф додељивати награду човеку из своје професије", Ковачевић је рекао да се обично налази "дегустатор уметности" који чини жирије сличних награда, који "може да процени и оцени, али не може да направи".

"Муку прављења само писац може да разуме", нагласио је Ковачевић.

Пиштало је рекао агенцији Тањуг да су у НБС размишљали да награди дају име неке личности, али је превладало мишљење да је довољно што ће носити назив

најстарије наше културне институције.

"Да сам ја бирао име особе, а размишљао сам о томе, звала би се по Владану Десници, једном од наших најважнијих писаца на неки начин превиђених. Срце ме вукло да то назовем наградом Владана Деснице, али смо одлучили да је име институције само по себи довољно важно и препознатљиво", рекао је Пиштало.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести