Ђорђу Ивковићу Бранкова награда ДКВ

Добитник 60. Бранкове награде Друштва књижевника Војводине, за најбољу збирку поезију младог песника, је Ђорђе Ивковић из Београда за књигу: „Вишње Трешње“ (Трећи трг, Београд)
Naslovnica knjige „Višnje Trešnje“, Đorđa Ivkovića (Treći trg, Beograd) Foto: Dnevnik.rs
Фото: Насловница књиге „Вишње Трешње“, Ђорђа Ивковића (Трећи трг, Београд) Фото: Дневник.рс

Одлуку је већином гласова донео жири у саставу Марија Шимоковић, Драган Јовановић Данилов и Саша Нишавић. Ова прва књига песама Ђорђа Ивковића већ је овенчана наградом – Београдског фестивала поезије и књиге Тргни се! Поезија!

- Ивковићеве песме, на сасвим нахерен начин, поседују све основне постулате поезије али јој измичу, стварајући магматичан склоп слика које не наликују правилима хармоније, сразмере, реда, јасноће и мере, али их сажимају у себи- наводи се у образложењу.-Ова књига као да вибрира на фреквенцији душе ствари или ентелехије, изговарајући свет и његове унутарње отиске архетипским језиком којем није страна спознаја целине али ни разломљеног света из којег је ваља исказати.

По оцени жирија ова књига писана је језиком необичног унутрашњег набоја који природно разбија непрепознатљиве оквире поетске форме. Крећући се слободно кроз широко поље асоцијативности, усложњавајући се дигресијама, често упорним, готово оспесивним описима, Ивковићев језик исписује књигу кисело-слатког укуса: од присних призора из детињства са снажном али блиском сенком оца, преко чудне, заумне анатомије ствари до тема отуђености и неуклопљености.

Ђорђе Ивковић (1990) основне студије завршио је на Филолошком факултету у Београду, смер српски језик и књижевност, а мастер студије Комуникологије на Универзитету Дукејн у Питсбургу, Пенсилванија. Живи у Београду где предаје српски језик.

Жири је у најужи избор уврстио књиге: Катарине Пантовић “Унутрашње невреме“, Маше Живковић „Кроз високу траву“, Лене Волгин „Цвет у јами“, Нађе Лазаревић „Глава изнад воде“ и Јане Радучевић „Ако кажем може постати истина“.

Награда ће овогодишњем лауреату бити уручена у оквиру Међународног новосадског књижевног фестивала који би требало да се одржи од 14. до 16. децембра.  

Н. П.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести