Ивањи се нада да ће његов роман забавити читаоце

БЕОГРАД: Књижевник Иван Ивањи рекао је да је романом "Усамљеност мањине" хтео да прича о протеклим временима у којима је живео, али се одлучио да то не буде аутобиграфски већ из туђе визуре.
i
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

На промоцији "Усамљености мањине" у књижари "Делфи СКЦ", издавачке куће Лагуна, Ивањи је рекао да се нада да ће забавити читаоце романом у коме воли да се поиграва са својим ликовима.

Волим да причам причу, а не размишљам о постмодернизму и свим етикетама које лепе на флашице. (Главни лик) Мађар је генерацијски мени близак. Иде локацијама које познајем и има везе са људима које сам познавао, рекао је Ивањи.

Кроз мемоарски наратив свог јунака, банатског Мађара протестантске вере, Југословена рођењем и атеисте опредељењем, Ивањи доноси приповест која се протеже од тридесетих година 20. века до почетка новог миленијума.

Ивањи је рекао агенцији Танјуг да насловом "Усамљеност мањине" није само мислио на националне мањине, него и на све оне "који не иду заједно са масом, који су због тога усамљени".

Писац је рекао и да је све што је аутобиографски хтео да каже већ написао у књизи "Мој лепи живот у паклу" (2014).

Не спадам у оне који мисли да је посао писца да поручује нешто. Волим да испричам неку причу и надам се да ће читалац да је прими као причу, да га и забави а не да га поучава нечему, рекао је Ивањи

Говорећи на промоцији књижевни критичар Иван Миленковић је скренуо пажњу на особеност писања Ивањија, које је, у новом као и у осталим својим романима, "љупко несавремено".

Љупко се не односи на сладуњавост, већ на прецизност стила, однеговану речницу, писменост, изградњу ликова, начин на који их повезује, рекао је Миленковић.

Према његовим речима, несавременост се односи на начин на који Ивањијева књига позива читаоце како да је читамо.

Кад прочитате првих десетак страница, схватите да се морате сконцентрисати. Не зато што је стил тежак. Ивањи пише прозирно, али позива да се концентришете и одвојите време за читање, оценио је Миленковић.

Књижевна критичарка Јасмина Врбавац је оценила да је нова књига Ивањија "итекако савремена" и даје "изузетно широку слику, од времена пре Другог светског рата па до савремених тренутака".

Врбавац је рекла да Ивањи води свог јунака у потрази за идентитетом кроз деценије и различите догађаје, од којих су неки историјски.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести