Издавач затворио конкурс јер је затрпан „рукописима“ вештачке интелигенције

Кларксврлд, један од најпрестижнијих издавача кратких научнофантастичних прича, престао је да прима текстове пошто је уредништво затрпано причама које је генерисала вештачка интелигенција, пише Гардијан. Кларксврлд, међу чијим ауторима су Џеф Вандермер, Џун Ха Ли и Кетрин Валенте, један је међу ретким издавачима који исплаћује хонораре на конкурсу за кратке приче који је увек отворен.
д
Фото: pixabay.com

По мишљењу Нила Кларка, управо то је очигледно привукло пажњу инфлуенсера који промовишу „обогати се брзо користећи вештачку интелигенцију“ схеме. У току просечног месеца, магазин је обично примао десетак текстова за које би се испоставило да су плагијати, написао је Кларк на блогу. Али откако је Chat GPT отворен за општу употребу, број текстова које одбијају је експлодирао.

Само у јануару, издавач је одбио 100 текстова, ударивши забрану за њихове „ауторе“ да поново пошаљу било шта. Овог фебруара, одбијено је више од 500 текстова.

Генеративна АИ технологија изазива немир и изван књижевних кругова. Генерисање слика коришћењем алата вештачке интелигенције попут Midjournex, Dall-E и Stable Diffusion, изазивало је сличне контроверзе, као када је, рецимо, на државној изложби у Колораду жири доделио прву награду слици коју је креирао програм Midjournex

Разговарао сам са више уредника и ситуација у којој се налазим није јединствена, написао је он:

- Чини се ипак да више циљају увек отворене конкурсе него оне са одређеним терминима за пријављивање, или оне који се плаћају. Јасно је да не можемо да наставимо да радимо као до сада, и брине ме што овај пут води ка повећаном броју препрека за нове или стране ауторе. Краткој фикцији су ови људи потребни. Проблем у ком смо неће нестати сам, а ја немам решење.

Затварање конкурса је драстичан корак. Док не пронађу решење, магазин неће примати приче од аутора.

Кларксврлд, међу чијим ауторима су Џеф Вандермер, Џун Ха Ли и Кетрин Валенте, један је међу ретким издавачима који исплаћује хонораре на конкурсу за кратке приче који је увек отворен

- Отворићемо конкурс, али засад не знамо кад - рекао је Кларк на друштвеним мрежама. - Детектори нису поуздани. Ако почнемо да наплаћујемо ауторима да пошаљу текст, то ће опет одвратити много легитимних аутора од слања рукописа. Решење није ни да тражимо физички одштампане текстове. Људи који су изазвали овај проблем нису иначе део заједнице везане за научну фантастику и фантастику. То су особе које прате свакојаке лажне експерте који им обећавају брзу успутну зараду уз Chat GPT. Они су креирали ову ситуацију и  заслужују бар део презира који добијају АИ девелопери.

Генеративна АИ технологија изазива немир и изван књижевних кругова. Генерисање слика коришћењем алата вештачке интелигенције попут Midjournex, Dall-E и Stable Diffusion, изазивало је сличне контроверзе, као када је, рецимо, на државној изложби у Колораду жири доделио прву награду слици коју је креирао програм Midjournex, мада се као аутор пријавио Џејсон Ален, који је овом алату само задао тему, пише Гардијан.

Припремила и превела: Н. Писарев

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести