Језикоманија: За узврат или заузврат?

Уколико сте се запитали како је правилно ЗАУЗВРАТ или ЗА УЗВРАТ, одговор гласи – заузврат - спојено. Прилог ЗАУЗВРАТ значи „у замену, као накнаду”.
Nataša Mirković / dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Не могу ти ништа дати заузврат.

Учинио ми је услугу и није ништа тражио заузврат.

Ради се о предлошко-именичкој вези, у којој су предлог и именица, обједињене једним акцентом, срасле у једну реч. Новонастала реч по врсти спада у прилоге.

На свим сајтовима који се баве правописом пише тако. Ипак, ако погледате у „Речник језичких недоумица” Ивана Клајна, под том одредницом пише да је правилно ЗА УЗВРАТ и да ПР (правопис) допушта и спојено писање.

Сличан случај је и са изразом БУДИ БОГ С НАМА или БУДИБОКСНАМА.

Као прилог који означава „нешто веома чудно” пише се спојено, у свим осталим случајевима одвојено. „Она ради нешто све будибокснама”

Ипак, Клајн у поменутој књизи каже: Пише се искључиво одвојено: буди бог с нама (ретко буди-бог-с-нама), никако спојено!

И, на крају, ево једног примера без недоумице: Замало или за мало?

Користе се оба, али у различитим ситуацијама. Спојено се пише када га користимо као синоним за нешто што се скоро десило, али ипак није.  Одвојено се пише када се нешто замало НИЈЕ десило, али ипак јесте. Ево примера: „Замало сам пропустио воз!” (али ипак сам га ухватио) и „За мало сам пропустио воз!” (скоро сам стигао, али ми је отишао).

Н. Мирковић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести