Још 13 романа у конкуренцији за награду Београдски победник

БЕОГРАД: Стручни жири за новоустановљену књижевну награду „Београдски победник”, чији је оснивач Библиотека града Београда, данас је објавио наслове још 13 романа који су ушли у шири избор за то престижно признање, чиме је листа од 34 дела сада комплетирана.
s
Фото: Youtube Printscreen

Награда се додељује једном годишње, за дело које представља највредније достигнуће у области књижевности - награда за најбољи роман.

Могу да конкуришу сви романи који су написани на српском језику, а који су први пут објављени у периоду од 15. децембра претходне 2020. године до 15. децембра ове године.

Нових 13 романа који ће се такмичити за ову награду јесу - "Поговор" Давида Албахарија (Чаробна књига), "Живот из засједе" Анђелка Анушића (Службени гласник), "Дозвола за бицикл" Јовице Аћина (ОФК), "Питер Сиквер" Милана Видаковића (Невен), "Двадесет пети сат" Александра Гаталице (Службени гласник), "Пчеле и шипражје" Андрејане Дворнић (Српско уметничко друштво).

На листи су још и дела - "Обала несанице" Милана Кнежевића (Штампар Макарије), "Филип од злата" Владимира Коларића (Пресинг), "Роман од стакла" Душице Милановић (Службени Гласник), "Јагма" Сенахида Незировића (Удружење књижевника Републике Српске), "Фирентински дублер" тандема аутора Ивана Нешића и Горана Скробоње (Лагуна), "Гласови из подземља" Мирослава Радошевића (Дерета) и "Вештице" Марка Стојкића (Плато).

О додели награде „Београдски победник” одлучује жири који има председника и четири члана, а тај састав се бира на сваке четири године.

Како је објављено раније, жири би требало да 28. јануара прогласи победника, на дан када је 1846. године у Бечу први пут изведен „Београдски кадрил”, касније познат као „Српски кадрил”, дело Јохана Штрауса млађег, компоновано по налогу кнеза Милоша Обреновића.

Добитнику Награде „Београдски победник” уручује се статуета београдског Победника, рад академског вајара Зорана Кузмановића, диплома и новчани износ од 10.000 евра у динарској противвредности.

Ипак, како је данас открио председник жирија Предраг Петровић, сам датум доделе награде још увек није потврђен, тако да није сигурно да ли ће то бити 28. јануара, али свакако би требало да се реализује крајем тог месеца или почетком фебруара наредне године.

"На претходној седници одржаној 15. новембра, издвојили смо у шири избор 21 роман од 74 пристигла рукописа домаћих писаца. У међувремену, како је конкурс трајао до 15. децембра, добили смо још 87 предлога, тако да је списак нарастао на број 161. Одабрали смо још 13 романа, и шири избор сада је направљен од 34 књижевна дела", објаснио је председник жирија Предраг Петровић.

Он је навео да је у овом одабиру ширег избора, стручни жири радио веома одговорно и савесно и у том погледу ће наставити и завршити жирирање до проглашења победника.

О добитнику награде „Београдски победник“ за најбољи роман написан на српском језику, осим господина председника - Петровића, одлучиће жири у саставу: проф. Петар Пијановић, др Слађана Илић, др Наташа Анђелковић и др Весна Тријић.

Према правилима за ову награду, лауреат може бити само један, односно "Београдски победник" се не може делити, и сам победник се може изабрати само једном, и онда тај писац наредних година нема права да учествује на конкурсу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести