Јунски број Летописа Матице српске: У спомен Бранку Миљковићу

У јунском броју Летописа Матице српске у сталној рубрици „Поезија и проза” објављени су прилози: Владимира Јагличића, Душка Бабића, Ранка Рисојевића, Дејана Стојиљковића, Радосава Стојановића, Милорада Грујића, Данила Јокановића, једног од најзначајнијих кинеских савремених писаца Ђије Пингве и руске песникиње Олге Фјодоровне Бергољц.
matica srpska, dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Рубрика „Есеји” доноси текст Радомира В. Ивановића о методама и моделима монографског проучавања књижевног опуса Достојевског. Милета Аћимовић Ивков пише о књизи избора текстова Милана Кашанина „Завештање српског Атињанина“, посвећеној друштвено-политичким и уметничким темама као и личностима које су рођењем и радом биле везане за Нови Сад и Војводину, а приредила је Јана М. Алексић. Милица Петровић пише о приповедној збирци „Фреде, лаку ноћ” Драгослава Михаиловића указујући да аутор тежи оригиналности, велику пажњу посвећује језику који фигурира и као извор хуморних, али и гротескно-иронијских елемената.

Тема рубрике „Сведочанства” су филозофске мисли Божидара Кнежевића које је приредио Саша Радојчић. У питању је један од најчитањих српских филозофа чије дело „Мисли“, збирка фрагментарних текстова на размеђу књижевности  и филозофије, осваја нове и нове генерације читалаца. Текст Вените Ђурић посвећен је Олигвани Лојд Рајт, рођеној као Олга Лазовић на Цетињу (1898- 1985) сарадници и животној сапутници једног од најважнијих америчких архитеката Френка Лојда Рајта.

Рубрика „Поводи” посвећена је Бранку Миљковићу (1934-1961) поводом шест деценија од смрти. Јелена Младеновић бавила се његовом родољубивим песништвом у збирци „Смрћу против смрти“, а текст Луне Градиншћак прати стваралачки просец од чулне до песничке реалности.

Стална рубрика „Критика” прати актуелну књижевну продукцију, а у овом броју текстове потписују: Будимир Алексић, Милан Радоичић, Милица Ћуковић, Наташа Дракулић Козић, Ивана Танасијевић и Стефан Пајовић. У рубрици „Из света” Предраг Шапоња пише о актуелним дешавањима на светској књижевној и културној сцени. Часопис је доступан и у електронској форми.      

Н. Попов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести