Летопис Матице српске: О певању Ивана В. Лалића

Из издавачке радионице Матице српске изашла је нова свеска Летописа, најстаријег књижевног часописа на свету, који у континуитету излази још од 1824. године.
matica srpska, dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

У фокусу је стваралаштво великог српског песника Ивана В. Лалића (1931-1996), и то кроз темат који је приредио Александар Јовановић. Темат садржи једанаест текстова о једанаест Лалићевих песама, а потписују их Милош Ковачевић, Александар Милановић, Александар Јовановић, Светлана Шеатовић, Драган Стојановић, Милосав Тешић, Горан Радоњић, Радивоје Микић, Слађана Јаћимовић, Бојан Марковић и Марко М. Радуловић.

Поред поезије Верољуба Вукашиновића, Бориса Лазића, Драгице Стојановић, Паље Бохуша и Ђуан Маргарит, те прозних записа Славице Гароње и Радована Влаховића, у овом броју „Летописа Матице српске” могу се прочитати и есеји Радивоја Микића о Андреју Јелићу Мариокову, као и Душана Пајина о Иви Андрићу, као и слово о српској ћирилици из пера академика Мира Вуксановића. У сталној рубрици „Из света” Предраг Шапоња пише о актуелним дешавањима на светској књижевној и културној сцени, док у пољу „Критике” Нина Стокић пише о књизи Милисава Савића „Пепео, пена, штап”, Ђорђе Деспић о роману Бекима Сејрановића „Љепши крај”, Виолета Митровић анализира биографски спис Срђана Цветковића посвећен животу Борислава Пекића, док је Валентина Чизмар свој прилог посветила збирци „Силуан” Перице Милутина.     

    М. С.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести