Награда „Стеван Сремац“ књижевници Марији Луковић Рогатко

ЕЛЕМИР: Жири награде „Стеван Сремац – Бал у Елемиру”, који су чинили Угљеша Шајтинац (председник), Јелена Блануша и Срђан В. Тешин, донео је једногласну одлуку да прву награду додели књижевници Марији Луковић Рогатко (Варшава, Пољска) за причу „The future is now, old man”.
b
Фото: banatskikulturnicentar.blogspot.com

Друга награда припала је аутору из Мале Крсне Љубомиру Илићу за сатиричну причу „Ускликнимо с љубављу”, док је трећу награду освојила Наташа Гудељ (Подгорица, Црна Гора) за најбољи циклус песама.

Жири је одлучио да похвали приче „Какво лето” Милана Тодорова, „Црно јаје” Мирка Чавића и „Идемо лепим” Славка Сурле, као и циклус песама „Дрхтавица” Алеша Јеленка (Словенске Коњице, Словенија).

Награђени рад Марије Луковић Рогатко испуњава све пропозиције конкурса; у питању је прича чији естетски домашај приметно одскаче од свих осталих прича које су биле у конкуренцији за награду „Стеван Сремац – Бал у Елемиру”. Прича „The future is now, old man” стилско-језички је беспрекорно написана. Тематски је врло интригантна, јер на духовит начин рефлектује стварност и свакодневицу у духу „нове нормалности”. „The future is now, old man” је права мала мајсторија од приче, која на алегоријски начин приказује губитак емпатије и отуђеност људи у дигиталном окружењу.

Марија Луковић Рогатко рођена је 1991. у Београду. Дипломирала је на Катедри за културологију Вроцлавског универзитета у Пољској. Живи у Варшави.

Прича „Ускликнимо с љубављу” Љубомира Илића представља успелу комбинацију афоризма и сатиричне приче, с политичком потком.

Наташа Гудељ уз иронични отклон описује субјективно искуство индивидуе у социјалном окружењу и прича велику причу о усамљености, вешто комбинујући сцене из реалности и надреалне елементе који их прате.

Конкурс за Награду је реализован у сарадњи Месне заједнице Елемир и Банатског културног центра.

Награде ће лауреатима бити уручене крајем јула у Елемиру у оквиру програма манифестације „Сремчеви дани – Бал у Елемиру 2021”, а термин ће бити благовремено објављен.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести