Одржана промоција два зборника у САНУ Нови Сад

НОВИ САД: Промоција два зборника радова одржана је данас у свечаној сали Огранка Српске академије науке и уметности (САНУ) у Новом Саду.
knjige, pixabay
Фото: pixabay.com

У питању су зборници "Тридесет година примене Конвенције Уједињених нација о правима детета - савремени аспекти" и зборник "Срби у Румунији - садашње стање и перспективе" , а њима су говорили њихови аутори академик проф. Тибор Варади, редован члан САНУ и проф. др Михај Радан.

Редовна професорка на Правном факултету у Новом Саду Гордана Ковачек Станић, истакла је да први зборник чини компилацију радова који су презентовани на конференцији која је одржана 2020. године, а да је то била прва конференција САНУ која је била одржана онлајн.

''''Ова конвенција је заиста ижутено значајна у националном и међународном смислу јер је то први и најважнији документ којим се регулишу права детета'''', рекла је Ковачек Станић.

Она додаје да је јако значајно да се овакве промоције праве јер једно је оно што је предвиђено конвенцијом и што је Србија ратфиковала, а друго оно што је у пракси, јер по њеном мишљењу, ово треба да буде и едукативна промоција.

Академик и редован члан САНУ Тибор Варади истакао је да се овим зборницима сагледавају проблеми и решења школштва, заједничког живота и очувања српског језика.

''''Наш одбор настоји да упути и упери озбиљну пажњу на мањине у Србији али и на српске мањине вањ ње'''', додао је Варади.

Михај Радан нагласаава да је иницијативу за овим зборницима покренула САНУ, тачније иницијативу да се сваке године прикажу делатности нациналних мањина из региона.

''''Овај зборник ће можда утицати на одговорне људе па чак и на политички естаблишмент у Србији да мало већу пажњу посвете својим мањина у окружењу'''', рекао је Радан.

EUR/RSD 117.3221
Најновије вести