Округли сто о књижевном портрету Селимира Радуловића

У организацији Друштва новосадских књижевника и Културног центра Војводине „Милош Црњански” данас ће у Дигиталном омладинском центру (Војводе Путника 1) бити одржан округли сто посвећен књижевном портрету једног од најпроминентнијих савремених српских песника – Селимира Радуловића.
Selimir Radulović Foto: Dnevnik.rs
Фото: Селимир Радуловић Фото: Дневник.рс

Како наводе организатори, идеја је да се, на овом скупу, усмери пажња на књижевни опус Селимира Радуловића, и то из више истраживачких перспектива, те да се радовима, који ће касније бити објављени у часопису „Нова мисао”, обухвати што већи број песникових стваралачких активности, дакле не само његова поезија, већ и његов књижевно-критички и антологичарски рад, затим есејистика, као и уреднички ангажман. Циљ је да се у том смислу што обухватније истражи како Радуловићево стваралаштво, тако и значај и улога коју актуелни управник Библиотеке Матице српске има у српском песништву и српској култури.

Како је најављено, учешће у раду једнодневног округлог стола, који почиње у 10 часова, узеће епископ бачки др Иринеј (Буловић), проф. др Драган Станић, проф. др Бошко Сувајџић,  проф. др Саша Радојчић, Фрања Петриновић, Владимир Копицл, др Зоран Ђерић, др Бојан Јовановић, др Зденка Валент Белић, др Александар Петровић, Никола Маринковић, Виолета Митровић, Милан Громовић, Милена Ж. Кулић, проф. др Јелена Марићевић Балаћ, др Александра Стевановић, др Марија Бијелица, проф. др Слађана Миленковић и проф. др Мина Ђурић.

Селимир Радуловић (Цетиње, 1953) објавио је до сада једанаест песничких књига, а у издању Српске књижевне задруге и Православне речи објављена су му Изабрана дела (I–V).  Поводом његовог песничког дела публикована су и два зборника радова: Песник ноктурна (1995) и Светло из очеве колибе (2015), док су о његовом делу објављене две књиге – Лако језгро песништва Слободана Жуњића и За светлом из очеве колибе Саше Радојчића. Радуловић је аутор и књиге књижевно-критичких текстова Повој и чланци (1987), књига огледа Светло из очеве колибе (2015), Гле! Јагње Божје! (2020), Оно мало соли (2020), затим монографије о Светом Сави (2020), коју је приредио заједно са епископом бачким др Иринејем (Буловићем) и пет антологија/хрестоматија, с тим да је Златни век српског песништва доживео три издања. За свој књижевни рад добио је низ признања, од Змајеве награде Матице српске, награда Лаза Костић, Стеван Пешић, Симо Матавуљ, Теодор Павловић, Кочићевог пера... до Ордена Светог Стефана Лазаревића, Светог Синода СПЦ и Новембарске повеље Новог Сада, Искре културе, Вукове награде и Златне медаље за заслуге Председника Републике.

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести