Подршка издавачима није само декларативна

Издавачка кућа „Прометеј” добила је на Међународном сајму књига у Новом саду специјално признање за Сабрана дела Дејана Медаковића, објављена у сарадњи са Архивом Војводине, Покрајинским заводом за заштиту културе и Заводом за уyбенике.
е
Фото: Приватна архива

Подсетимо, лане је из штампе изашло првих  17 књига: мемоарско днев- нички записи Дани сећања 1-8, Ефемерис 1-5 у две књиге, затим Вуковој задужбини, па Песме и приповетке, те његова најзначајнија дела из историје уметности  -  Српски сликари 18. и 19. века, Графика српске штампане књиге 15-17 века, Барок код Срба, Откривања Хиландара и Истраживачи српских старина. „Специјална награда Сајма књига за Медаковићева дела још једном је бацила снажно светло на велик опус и на још већу људску и националну вредност Дејана Медаковића, великог интелектуалца који је увек био уз свој народ и оставио нам мноштво драгоцених и подука и порука”, каже за „Дневник” први човек „Прометеја” Зоран Колунyија.

Говорећи о овогодишњој манифестацији, посвећеној писаној речи, Колунyија истиче да се приредба може похвалити рекордним бројем пријављених излагача, те да се  домаћин заиста потрудио да се осети бољитак у сваком погледу, пошто му је ова година уједно и јубиларна –  јер Новосадски сајам обележава читав век постојања! „Истовремено, може се рећи и то да је из године у годину издаваштво у Србији све боље, праве се све квалитетније књиге, боље су опремљене, издавачи и штампари прате савремене трендове... Уопште, наступи издавача на сајмовима су све квалитетнији”, наводи Колунyија.

По његовим речима, за ову средину је од великог значаја подршка Града Новог Сада и Покрајинске владе који, како каже, „заиста држе до књиге, не само декларативно већ и људски и материјално”. „На пример, осим подршке за наступ издавача из Војоводине на Сајму књига у Београду, крајем прошле године председник Покрајинске владе Игор Мировић је, заједно са покрајинском секретарком за културу Драганом Милошевић, приредио пријем за издаваче и охрабрио их. А у самом Новом Саду, где се много тога догађа и није лако ни обичном љубитељу књиге да стигне на све књижевне програме, а камо ли представнику Града да испрати укупна догађања, навикли смо да на догађајима у вези са књигама виђамо раније градоначелника Вучевића, а сада и господин Милан Ђурић иде његовим стопама. А то много значи и за грађане и за издаваче којима иначе није лако на тржишту. Уосталом, сам чин отварања Сајам књига потврдио је да подршка власти култури није само декларативна”, каже Колунyија, уз напомену да је за све излагаче, наравно, итекако важна и добра посета читалаца, јер тада је и добар промет, а од њега живе издавачи.

Иначе, „Прометеј” је, поводом Међународног сајма књига, али и Месеца франкофоније, у сарадњи са белгијском организацијом Валонија–Брисел организова посету петоро белгијских и једног мароканског аутора чија је дела публиковао у протекле три године. „У протекле три године остварили смо значајну сарадњу са ауторима француског говорног подручја. Захваљујући иницијативи проф. др Љиљане Матић, преводиоцу и професору франкофоне књижевности, читаоци из Србије имају прилике да читају неке од најистакнутијих аутора из Белгије, Канаде, Алжира, Марока…”, појашњава Колунyија. Први програм посвећен откривању савремених књижевних гласова франкофоне књижевности најављен је за данас у 18 сати у галерији „Прометеј” (Светозара Милетића 16) када ће бити представљена књига „Захваљујући Жану де Лафонтену“ Мохамеда Недалија. Поред аутор књиге у разговору Ће учествовати и преводилац Љиљана Матић. Сутра ће у Свечаној сали Матице српске слово на тему Савремена Франкофона књижевност говорити  Марк Кважбер и Мохамед Недали, да би у  18 сати,  поново галерији „Прометеј”, о књигама „Часна сестра“ и „Жена која пева“ говорити Паскал Тусен, Жак Ришар и Љиљана Матић. А у суботу ће гости Сајама књига бити Алијенор Деброк, Жуан Д’Утрмон, Жак Ришар, Паскал Тусен и Марк Кважбер.

М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести