Светиславу Басари "Награда за сатиричну храброст"

БЕОГРАД: Међународни фестивал "Сатира фест" који организује Београдски афористичарски круг биће одржан у петак, 23. октобра, у сали Матице исељеника и Срба у региону у Београду, а "Награда за сатиричну храброст" биће уручена Светиславу Басари
svetislav basara, youtube printscreen
Фото: Svetislav Basara, foto: Youtube printscreen

Овогодишњи фестивал, осамнаести по реду, због епидемиолошке ситуације биће одржан без присуства публике, најавио је председник БАК-а др Слободан Симић.

"Сатира фест 2020" посвећен је шездесет петој годишњици од смрти песника и сатиричара Станислава Винавера (1891-1955) и одвијаће се под симболичним геслом, заправо Виневеровим афоризмом "Нема граница ограничености".

Присутни сатиричари говориће афоризме и награђене приче и песме, што ће бити снимљено и потом емитовано на Јутјубу.
Афоризме аутора који буду спречени да лично учествују, читаће глумац Милан Милосављевић, познат по тумачењу лика Бранислава Нушића.

У оквиру програма фестивала биће додељено признање "Вук Глигоријевић", за најбољи изговорени афоризам, награда "Растко Закић" за најбољу сатиричну песму - Душану Поп Ђурђеву из Новог Сада и награда за најбољу сатиричну причу - Милку Стојковићу из Смедеревске Паланке.

Ови победници одређени су на основу конкурса, а добитник награде за најкраћу књижевну форму биће познат након што свих тридесет одабраних учесника изговоре своје афоризме.

За признање ће се надметати афористичари из Србије, Словачке, Северне Македоније, Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине и Швајцарске, које је одредио овогодишњи селектор Митар Ђерић Лаки“.

По традицији, пети пут биће уручена "Награда за сатиричну храброст" Београдског афористичарског круга, чији је овогодишњи добитник Светислав Басара, књижевник и колумниста дневног листа "Данас".

Басара свакодневно одважно и доследно исписује своје бритке и духовите текстове који су амалгам есеја, сатиричних коментара и дневничних бележака у којима на оригиналан и препознатл?ив начин пише о најважнијим друштвеним, политичким, уметничким и медијским феноменима, не штедећи ништа и никога, укључујући и себе, наводи жири БАК-а у образложењу одлуке.

Претходни добитници признања су: Сергеј Трифуновић, Зоран Кесић, Драгољуб Љубичић Мићко и Теофил Панчић.
Признање за укупан допринос српској сатири припало је афористичару и аутору сатиричних прича Раши Папешу (1947) из Крагујевца.

Саша Димитријевић (1964) из Ниша добитник је награде "Никола Оташ" за укупан допринос сатиричној карикатури, коју по трећи пут додељују Удружење карикатуриста Србије и Београдски афористичарски круг.

Одличје „Златни круг“ за афирмацију сатире у свету ове године припало је познатом словачком песнику и афористичару Томашу Јановицу (1937) из Братиславе.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести