Великић почасни члан академије Сечењи у Будимпешти

БЕОГРАД: Књижевник Драган Великић изабран је за почасног члана Академије књижевности и уметности „Сечењи“ у Будимпешти, саопштила је данас издавачка кућа Лагуна.
d
Фото: Youtube Printscreen

Предлагачи су, на генералној скупштини Академије, истакли високе вредности литературе Драгана Великића наводећи да је девет његових романа, који су досад преведени на мађарски језик, наишло на изузетан пријем и код критике и код читалаца. Двоструки добитник Нинове награде Драган Великић дипломирао је општу књижевност са теоријом књижевности на београдском Филолошком факултету.

Од 1994. до 1999. године био је уредник издавачке делатности Радија Б92, писао је колумне за НИН, Време, Данас, Репортер и Статус. Од јуна 2005. до новембра 2009. године био је амбасадор Србије у Аустрији.

Објавио је романе „Виа Пула“, „Астраган“, „Хамсин 51“, „Северни зид“, „Дантеов трг“, „Случај Бремен“, „Досије Домашевски“, „Руски прозор“, „Бонавиа“, „Иследник“ и „Адреса“, књиге прича „Погрешан покрет“, „Стаклена башта“, „Београд и друге приче“, као и књиге есеја „YУ-Атлантида“, „Депонија“, „Стање ствари“, „Псећа пошта“ и „О писцима и градовима“. Књиге Драгана Великића преведене су на 16 европских језика, те на арапски и фарси.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести