АЛЕКСАНДРА РАДОВИЋ Уметност има снагу да лечи

Поп певачица Александра Радовић ове зиме поклонила је публици нови албум „Предворје живота“, који је, као и сви њени претходни, у вези са љубављу, а како је музичарка и сама рекла, све нове песме су гласна преиспитивања у којима свако може да пронађе делић себе и своје љубавне приче.
aleksandra radovic
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

И заиста је тако, нове песме са собом носе свакодневну тугу и срећу свих нас, али и дашак наде, а свака од тих емоција у мелодијама вишеструко је обојена љубављу и посебно певачициним зрелим и раскошним гласом, по којем је препознатљива у целом региону. У разговору за „Дневников“ ТВ магазин певачица открива да је предворје живота место на којем се она тренутно налази и да је то, заправо, живот у који су све нас довели наши избори - и они добри и лоши, прави и погрешни.

– У том предворју живота се налазе сви наши успеси и неуспеси, туге и радости, сви људи које волимо. И у том предворју константно покушавам да поправим себе, трудећи се да сваког дана будем боља, јер сагледавајући себе сагледавамо своје мане и недостатке и тражимо начин да се променимо, будемо бољи, да се поправимо не би ли се потпуно ишчистили од сваке лоше мисли и лоше жеље и постигли радост и мир у срцу, тежећи ка оном савршеном и чистом - ка љубави – рекла нам је певачица Александра Радовић на почетку интервјуа.

Све песме су се, судећи по прегледима на Јутјубу, издвојиле и допале публици. Чиме сте се водили када сте почели да их прикупљате?

– Задовољна сам реакцијама на нове песме и верујем да ће оне бити још боље како време буде пролазило. Моја музика није „на прву лопту“ и свима ће нам бити потребно време да песме проживимо и да постану наш саставни део. Неретко се догађа да ми људи пишу како су им моје песме помогле у кључним животним тренуцима. Не постоји већа срећа за једног уметника, извођача, музичара. Рад на новом албуму пратила је атмосфера једноставности и сигурности. Окружена сам провереним тимом сарадника који ме добро познаје и које сам ја током година добро упознала. Албум је интерпретацијски и аранжерски доста једноставнији. Све је чисто и сведено, продукцијски је диван, тако да једноставност и чистота осликавају све песме. По томе се разликује од већине претходних. Сасвим је растерећен, нема никаквих вокалних бравура, испевавања и препевавања, све је веома једноставно, јер сам у фази живота кад ми то није битно. Више немам потребу да се било коме доказујем, сада ми је само важно да уживам у својој музици.

Многи певачи у земљи и у иностранству су током ванредног стања својим пратиоцима на друштвеним мрежама приредили кућне свирке и концерте које могу да гледају уживо путем интернета или специјалне изведбе песама у пратњи музичара. Јесте ли ви размишљали у том правцу?

– Уметност има снагу да лечи и живот учини лепшим, у то сам сигурна. Шта бисмо свих ових дана без музике, књига и филмова? Поносна сам на све своје колеге које су издвојиле време и путем друштвених мрежа били уз своје фанове и пратиоце, свирајући им и певајући. То је постао тренд широм света и лепо је што смо сви заједно у томе. Моји музичари и ја одлучили смо да снимимо верзије песама „из изолације“, желећи да публици на тај начин покажемо солидарност и љубав.


Ускрс у доба короне

Kако ћете у вашем дому ове године услед ванредног стања прославити Ускрс?

– Свесни смо да живимо у тешким временима, али празник ћемо прославити онако како доликује, делећи судбину нашег народа. Свечани ручак, куцање јајима, понека песма и здравица, оно су што ни ове године неће изостати. Kао и сва деца, и моја Нина се радује тренуцима када се фарбају и декоришу јаја. Желим да јој и ове године баш ти лепи моменти остану у сећању.

Kоје обичаје, које сте волели и обележавали за Ускрс у детињству, данас ви преносите на своју ћерку?

– Срећна сам што могу да кажем да сам мајка дивне и паметне девојчице, од које и сама учим свакога дана. У нашој породици увек је било важно да се поштују празници, али никада се нисмо оптерећивали обичајима, већ је све то долазило природно. Свако од нас, ко је одгајан у духу хришћанства, препознаје због чега је важно да одржимо традицију и да љубав према празницима пренесемо на наше потомке. Одувек ми је било важно да моје дете зна шта је љубав, шта је поштење, шта је истина и зашто све супротно томе није добро. Најважније ми је било да је томе научим.


Шта мислите колико ће певачи и музичари претрпети штету након што пандемија коронавируса буде завршена?

– Ова ситуација управо нас учи томе колико је појединац мали у односу на цео колектив и да неке изазове можемо да превазиђемо само ако смо уједињени и сложни. Певачи и музичари нису сами у овоме и њихов статус зависиће много од тога какав буде одговор целог друштва када пандемија буде завршена. Живот ће се неминовно наставити и када све ово прође, а желим да верујем да ће нас тешка ситуација у којој се налазимо научити да после свега будемо бољи људи.

Kако проводите дане код куће током ванредног стања? Плашите ли се коронавируса?

– Почетну забринутост пратила је неизвесност, а онда се, као и код других, и код мене јавио страх за здравље оних које волим. Лично сам одмах реаговала на апеле стручњака и, пратећи ситуацију у свету, одлучила да заиста послушам све савете о социјалном дистанцирају и појачаној хигијени. Било ми је важно да и код људи које волим освестим колико је битно да сада све оставимо по страни и на прво место ставимо бригу о здрављу себе и оних које волимо. Смисао живота човека је да помаже другом човеку и воли га као себе самог. Зато сам и сама путем друштвених мрежа апеловала на своју публику да буду одговорни, мудри и дисциплиновани.

После толико година на сцени јасно је да не правите компромисе зарад маркетинга и успеха. Kолико је тај пут тежи?

– Увек је тешко када човек жели да ради квалитетно, у било ком послу. Ако желите да направите квалитетно јело морате користити скупе састојке. Исто тако у мом послу, ако желите добру музику потребно вам је знање и умеће, али и компетентни музички сарадници. То заиста јесте тежи пут, али увек бих га одабрала, јер даје трајне и дугорочне резултате. Пречице увек воде у неке скривене амбисе.

Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести