Београдска филхармонија припрема Бетовенов маратон у Новом Саду

БЕОГРАД: Београдска филхармонија ће као један до својих најгабаритнијих пројеката до сада са Дортмундском филхармонијом и хором из Словачке, под управом диригента Габријела Фелца, приредити "Бетовенов маратон" у једном дану 26. јуна у Новом Саду, изјавила је портпаролка Београдске филхармоније Јелена Милашиновић.
с
Фото: Youtube Printscreen

"Биће то огроман концерт у Новом Саду. У једном дану се изводе све Бетовенове симфоније, а Девета на отвореном. Пројекат смо планирали са пуно вере и постављамо лествицу увек мало више, што је заоставштина Ивана Тасовца", рекла је Милашиновић агенцији Тањуг.

Два оркестра ће изводити наизменично осам симфонија Лудвига ван Бетовена у Градској концертној дворани, а Девету на Петроварадину са 250 извођача на сцени, у оквиру Пројекта Европске престонице културе. Недељу дана раније читав пројекат ће бити изведен у Дормунду.

Присећајући се директора Београдске филхармоније Тасовца (1966-2021), Милашиновић је рекла да је "све што је рађено са њим више од сећања" и да им је он "оставио нам пуно задатака и зацртаних циљева".

Тасовцу је посвећен и један сегмент концерата "Генијална деца која мењају свет", које Београдска филхармонија са диригентом Иваном Марковићем после низа крајем марта наставља у својој дворани од 4. до 8. априла (од 10:00 до 12:00), а намењени су деци школског узраста.

У програму у коме Филхармонија изводи дела чувених композитора који су били вундеркинди као Моцарт, Бетовен, Менделсон и Сен Санс, деца могу чути снимак Тасовчевог извођења чувене композиције "За Елизу".

Тасовац је имао само 11 година када је први пут наступио са Београдском филхармонијом.

"У једном сегменту посвећеном Бетовену сећамо Тасовца, будући да је важио за младог генијалца на клавиру. Млада публика има прилике да чује његово извођење ''За Елизу''. Сећање на њега преносимо на леп и природан начин на младе генерације у нашој институцији, за коју је Таса био везан цео живот", рекла је Милашиновић.

У оквиру концерта "Генијална деца која мењају свет", где причу о генијалним музичарима традиционално води филхармоничарка Славица Перић, изводи се и композиција "Сплав ловаца на диносаурусе" младе Мије Мићић, коју је написала са 11 година, а била ју је извела и Њујоршка филхамронија.

"То је најзабавнији део концерта зато што композиција описује вожњу ролеркостером, па су публика и музичари позвани да мало завриште на концерту. Тако да пробијамо неки уобичајени бонтон, и репертоарски и концептално", рекла је Милашиновић.

Према њеним речима, филхармонија стратешки планира пројекте као што су концерти на јесен за децу предшколског узраста и сада "Генијална деца која мењају свет", у којима је основно да се проведу али и да нешто науче, а "посебно је интересантно када се публика врати".

"Кроз године дружења са Филхармонијом видимо да та деца расту и врло критично умеју да нам кажу шта им је било забавно, шта су научили. И овог пута им показујемо да савремена музика може да буде врло комуникативна. Дело Мићић је више него комуникативно. Заиста нас радује када траже нешто на бис", истакла је Милашиновић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести