Богата концертна недеља у Београду и целој Србији

БЕОГРАД: Музички догађаји у Београду и целој Србији су све више хипер продуктивни, што ће се посебно одразити ове седмице, када ће публика имати прилике да гледа концерте Неверних беба, Васила Хаџиманова, Дејана Цукића, Александре Радовић, Иване Петерс, а у Нишу ће се одржати џез фестивал “Nišville” (12.08.-15.08.).
svirka muzika gitara pojacalo pix
Фото: pixabay.com

Веома тражена поп рок група Неверне бебе ће наступити у среду на целовечерњем концерту у Нишу, у Медијани, где ће направити пресек своје каријере дуге 28 година, уз најновије синглове настале у доба пандемије - “Води ме одавде” и “Река љубави” - дует са Ђорђем Миљеновићем.

Наведене песме имају и атрактивне спотове у екранизацији, а на новом, осмом студијском албуму ће се наћи и увелико познати синглови “Сузе са звезда падају” и “Заједно” - дует са хрватским колегом Неном Беланом.

За време пандемије, бенд је имао наступ на мини фестивалу “Beer Fest Bar” на Ади Циганлији (септембар 2020), као и један онлајн концерт, а крајем јула их је гледала и публика у Лајковцу на великом концерту.

Непролазне хитове ће и ове ноћи интерпретирати вокали Јелена Пудар и Тијана Сретковић, фронтмен - клавијатуриста Милан Ђурђевић са братом басистом Владаном Влајком Ђурђевићем, уз осталу екипу - Саша Ранђеловић Ранђа, Немања Савић, Себастијан Керекеш, Андреја Стојић.

Такође у среду у Београду, на сцени клуба BitefArtCafe на Калемегдану, публика ће моћи поново да слуша уметника Васила Хаџиманова, овог пута у саставу Трио Свети - ансамбл виртуозних музичара са наших простора.

Бубњар Марко Ђорђевић више од 20 година гради успешну музичку каријеру у Њујорку, Васил је дипломац са чувеног Берклија, а Бранко Тријић је студирао на Конзерваторијуму у Амстердаму, а овај трио музичара је значајно допринео напретку савремене инструменталне музике Србије.

Чест сарадник Хаџиманова, познати руски саксофониста Олег Кирејев имаће такође у среду концерт у Културном центру Град, где ће свирати џез класику - опусе Чарлија Паркера, Сонија Ролинса, Џона Колтрејна.

Уз Олега ове ноћи ће свирати Бранко Марковић (бас гитара), Милован Пауновић (клавир) и Милош Грбанић (бубањ).

У клубу Блуз и Пиво своје вече ће у среду имати музичар Ненад Златановић под уметничким именом Мр. Сwаггер, а онда ће у петак, 13. августа свирати као лидер свог блуз рок бенда “Теxас Флоод” у истом простору.

Тај састав је веома често свирао пре пандемије на многим фестивалима, а већи соло концерт су имали у Дому омладине фебруара 2020.

За љубитеље жанра панк музике, од среде до суботе, 14. августа биће реализован „Punk fest“ у земунском клубу Фест, где ће наступити 16 бендова у четири дана, од којих су познатији НБГ, Vox Populi, Мадреси, БГ Багра, Давитељи.

Само дан касније, БитефАртЦафе ће 12.08. угостити Дејана Цукића и Спори ритам бенд, поп рок иконе шармантног духа Београда.

Пре пандемије су издали албум “Улице без бројева” (2019), чије је текстове добрим делом потписао Никола Чутурило Чутура.

,,Ја бих да певам”, ,,Летње кише”, ,,Мокре улице”, ,,Јулија”, ,,Небо једино зна”, ,,Странац у Београду”, ,,Долази тихо” и ове августовске ноћи ће певати славни музичар, новинар, водитељ, писац, преводилац Цукић.

Исте ноћи, 12. августа, али не у Београду, већ Крагујевцу, у простору "Заставина башта", певаће поп звезда Александра Радовић, што ће бити њен први већи концерт у Србији, након изласка албума "Предворје живота" (фебруар 2020).

Са актуелног албума издвојиле су се песме "Не Хвала", "Живим бол" и "Анулиран", прави радијски хитови, који имају милионске прегледе на стриминг платформама и видео сервисима.

Nišville Jazz фестивал у Нишу ће представити у четири дана занимљив музички програм, од 12. до 15. августа, који ће угостити многе стране музичаре као што је састав “Stone Raiders” у сарадњи са више џезера - Дерил Џонс, Вил Калхун.

Музичар Стенли Џордан ће свирати комплетан концерт посвећен Џимију Хендриксу, а од познатијих страних имена на списку фестивала су и Ентони Б, славни “Gipsy Kings”, новог лидера - Балиарда.

Наступиће и македонска група “Леб и сол”, а од домаћих снага, концерте ће имати балканска звезда Горан Бреговић, Наталее, Тхе Белграде Диxиеланд орћестра, џез и рок дама Тања Јовићевић,, као и алтернативна сцена - Сана Гарић, Прљаве сестре, ККН, Севдах Бабy, Зашто Кафка?, Попечитељи, Шинобуси, Хигхландерс.

Наставља се и музички циклус “Концерти на Зидићу” на Платоу Милана Младеновића, испред Дома омладине Београда, а у петак ће свирати алтернативна рок атракција “Драм”.

За сингл ”Дај ми све” група је у септембру 2020. освојила престижну награду ”Милан Младеновић”, од стране истоимене Задужбине, као дело изузетне уметничке вредности.

Имају за собом деби албум ”Нећемо променити свет” (2019) и познате синглове - ”Није све као што изгледа”, ”Сами”, ”Летња”, ”Дај ми све”.

Истог дана, у Установи Гварнериус виолинисте Јована Колунџије, гостоваће по трећи пут у Београду Танго јаж квартет из Аргентине.

Након четири године, публика ће пратити комбинацију џеза и танга у наступу врхунских уметника који имају 27. међународну турнеју.

Састав чине следећи музичари: Мартин Рао де Вита (електрични бас), Хорацио Акоста (клавир), Маурицио Паскули (бубњеви) и Густаво Фирменић (кларинет, тенор саксофон).

За крај недељних дешавања, фестивал БЕЛЕФ ће наставити концертни програм предстојећег викенда под називом “Београдске летње ноћи”.

Рок и поп музичарка Ивана Петерс ће у суботу, 14.08. имати соло концерт на Савском тргу, али не као лидерка бенда “Negative” или део “ТАП 011”, већ сасвим самостално.

Недавно је Ивана са својим рок бендом Негативе имала концерт у клубу BitefArtCafe, као и у септембру 2020. на истом месту, а посебан успех је имала у Комбанк Дворани у фебруару.

Нардног дана увече, 15. августа, наступиће електрични гудачки квартет “Dinamika Music” и позната џез дама Нада Павловић, које је крајем јула имала самосталан концерт у Ботаничкој башти.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести