Дина Јашари четврти лауреат Награде Милан Младеновић

БЕОГРАД: Млада македонска музичарка Дина Јашари са песмом "Дома" је најновији, четврти лауреат музичке награде “Милан Младеновић 2022”, чија је свечана додела одржана вечерас у Београду.
1
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Видно узбуђена, Јашари се унапред извинила што ће се обратити на македонском језику, јер ипак не говори довољно добро српски.

"Заиста сам без речи. Хвала вам пуно што подржавате регион и пратите нас уметнике на свим просторима, веома нам значи. Овако важна награда је велика подршка за мене и моју музику", истакла је она на додели награде на сцени културног центра Дорћол Платз у Београду.

Кантауторка Ана Ћурчин је, према већ устаљеном правилу, уручила награду, као прошлогодишња победница са баладом "Ту".

Уз њу награду је доделила и Маја Маричић, један од оснивача Задужбине Милан Младеновић, некада емотивна партнерка великог рок уметника.

Награда се додељује сваке године на рођендан Милана Младеновића, 21. септембра.

Први лауреат награде 2019. био је алтернативни ноисе електро рок бенд "Артан Лили" из Београда, а додела је била у Народној библиотеци Србије.

Други победници 2020. су били момци из београдског састава "Драм".

Поред традиционалне доделе награде за најбољу песму на територији бивше Југославије, на свечаности је данас представљен и рад Задужбине као и будући планови.

Водитељка церемоније Ивана Зарић подсетила је да је сама Задужбина основана 2019. године, и до сада су урађени многи пројекти.

Присутнима је приказан премијерно необичан "lyric" видео спот за антологијску песму од ЕКВ - "Ти си сав мој бол", у акустичној варијанти.

Стручни жири је сваке године различит, а окупља релевантне особе из целог региона бивше СФРЈ.

Ове године петочлани жири је радио у саставу: Миле Кекин (Хрватска), Соња Лончар (Србија), Матјаж Манчек (Словенија), Едо Плованић (Хрватска) и Драгиша Ускоковић Чима (Србија).

Регионални жири који преслушао је 219 песама пријављених на конкурс и определио се за 45 полуфиналиста.

Избор је сведен на 12 композиција, које су се својим квалитетом издвојиле до финала.

Награда и Задужбина основани су у знак на сећање неприкосновеног и вансеријског музицћара, рок песника и врхунског уметника Милана Младеновића (1958-1994), оснивача бенда "Лимуново дрво", а најпознатијег као фронтмена чувене рок групе “ЕКВ - Екатарина Велика”, раније и део незаборавног састава “Шарло Акробата” са колегама Душаном Којићем Којом (Дисциплина кичме) и Иваном Вдовићем Вдом.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести