ФЕСТИВАЛ „POCKET GLOBE” ПО ДРУГИ ПУТ У НОВОМ САДУ ОД 9. ДО 11. НОВЕМБРА Савремена а традиционална музика света

Тродневни фестивал „Pocket Globe” (Свет у џепу) одржаће се по други пут у Новом Саду од 9. до 11. новембра на неколико локација у граду, с тим што ће вечерnjи програми, који подразумевају концерте, бити искључиво у СКЦНС „Фабрика”.
E
Фото: Pocket Globe Festival

Реч је, наиме, о манифестацији која окупља музичаре из Србије, Нигерије, Чешке, Словачке и Италије, а који ће своју ауторску музику, саткану од модерних и традиционалних звукова, представити публици кроз наступе, али и радионице и неформална дружеnjа.

- Реч је о разноликом програму и жанру, јер је то „world music” сцена која не може да се дефинише и конкретише, будући да представља мешавину жанрова, с тим да је основа ауторска музика која црпи већи део инспирације из традиционалне музике земље из које долазе уметници - објашњава један од организатора фестивала, односно креативни продуцент Војислав Малешев, на чију идеју је и настала читава ова прича, која вуче корене још из периода пре короне. - Моја идеја је била да правимо неке циклусе концерата и радионица што је неко време океј функционисало, у сарадњи са ЕПК док се све закувавало, па смо сваких месец-два правили микро-фестивале у трајаnjу од дан-два. Све је лепо изгледало и звучало, људи су почели да се навикавају, а кад је требало да се размашемо, налетела је пандемија, па сам се пребацио на online подкаст форму, што је касније постало обесмишљено.

Фото: Pocket Globe Festival

Међутим, прошле године, када је у Новом Саду била престоничка година, указала се прилика да се микро-фестивал претвори у макро - „Pocket Globe”, а одзив је био бољи од очекиваног. Као и лане, тако ће и предстојећих дана ова манифестација понудити разне бесплатне програме од којх ће неки бити такорећи затворени за јавност, јер су намеnjени малишанима из дечјег хорског студија СНП-а, којима ће Ива Битова држати предаваnjе о вокалним техникама, као и џемоваnjе са локалним музичарима који ће се у интимнијем амбијенту Музичког атељеа на Тврђави дружити са басистом Владимиром Влацлавеком. Такође, и студенти Академије уметности, одсека за виолину, имаће предаваnjе о том инструменту а које ће држати словачки виолиниста Михал Нога.

- Од дружења доступних широј јавности ту је предаваnjе „Сабир: Изгубљени језик Медитерана” Стефана Салетија, који ће у књижари „Зенит” причати о заборављеном језику Средоземља, а који су користили гусари, путници и трговци по Медитерану - каже Малешев.

Фото: Pocket Globe Festival

Прве вечери фестивала у СКЦНС „Фарбрика” наступаће београдски састав „The Cyclist Conspiracy” и нигеријски музичар Бомбино, док је друго вече резервисано за нашу а светску мултиинструменталисткињу и композиторку Јасну Јовићевић, као и чешки двојац виолинисткињу и певачицу Иву Битову и басисту и гитаристу Владимира Вацлавека. Последnjе вечери наступају словачки састав „Ногабанд” и италијански квинтет „Банда Икона”.

Улазнице за фестивал се могу набавити преко сајта Гигстикса, по појединачној цени од 1.500 динара за прво, односно 1.000 динара за друго и треће вече, док је цена комплета за цео фестивал 3.000 динара. Улазнице се могу купити и сваке вечери на улазу у „Фабрику”.

„Pocket Globe” организује Удружеnjе „Ринг Ринг” у партнерству са Музичким информативним центром Србије и уз подршку Града Новог Сада, Министарства културе, међународног пројекта „Sounds of Europe” (подржан од Креативне Европе), Италијанског института за културу у Београду, Француског института, Словак Arts Council i World Music асоцијације Србије.

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести