Кадић: Трифонов уводи у БЕМУС, па долази Погорелић

БЕОГРАД: Гошћа нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор била је музиколошкиња и програмска менаџерка Центра београдских фестивала (ЦЕБЕФ) Милица Кадић која је говорила о 54. Београдским музичким свечнаостима (БЕМУС), које ће бити одржане од 1. до 15. новембра.
Танјуг/Јадранка Илић/Милица Кадић
Фото: Танјуг/Јадранка Илић/Милица Кадић

Кадић је најавила да ће БЕМУС отворити 1. новембра наступ у Коларчевој задужбини велшког бас-баритона Брина Ттерфела, са фестивалским оркестром Виртуози под диригентом Бојана Суђића, а придружиће се и сопран Софија Петровић.

"Програм ће у првом делу обележити Вагнерова дела, а у другом нумере из фантастичних холивудских филмова и мјузикала. Верујем да ће стручнија публика и они који желе да се упуте у овај репертоар моћи да уживају", рекла је Кадић.

Из програма БЕМУС-а, Кадић је издвојила наступ пијанисте Иве Погорелића у Коларцу, подсетивши да се он после неколико година "враћа у град рођења", са делима Шопена, који је обележио његову каријеру светске звезде.

Према њеним речма, 5. новембра долази кореанска виолинисткиња Бомсори Ким са Симфонијским оркестром Радио-телевизије Србије под управом венецуеланског диригента Мануела Лопеза Гомеза.

Кадић је издвојила наступ Војвођанског симфонијског оркестра под диригентом Александра Марковића 12. новембра у коларцу са програмом Вагнера и Штрауса, као и 2. новембра Румунског националног камерног хора "Мадригал" из Букурешта са диригенткињом Аном Унгуреану.

Као увод у БЕМУС пијаниста Данијел Трифонов ће се представити са реситалом 21. октобра у Коларцу, најавила је Кадић.

"На сцени даје потпуног себе и показује зашто је једини уметник који је победио на три најзначајнија светска такмичења Чајковски, Шопен и Рубинштајн. Велика је звезда, ексклузивац Дојче грамофона, има толико згуснут распоред да је јако тешко било угурати се међу ту елиту. Београд је у ексклузивном друштву", нагласила је Кадић.

Према њеним речима, Центар београдских фестивала је објавио конкурс за учецће младих музичара инструменталиста у оквиру пројека "Синерџи", ког реализује под покровитељством Европске комисије.

"Синерџи" је пројекат који реализију највећи фестивали региона, као што су Љубљански фестивал, Дубровачке летње игре и Котор арт фестивал, а ЦЕБЕФ је ту као органозатор БЕМУС-а.

Кадић је рекла да ће бити ангажовани млади неафирмисани композитори савремене клашичне музике да пису за разне ансамбле, ангажујући инструменталисте који ће спремати програм у току следеће године, а у плану је тим поводом велика турнеја.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести