НА ДАНАШЊИ ДАН ПРЕ 29 ГОДИНА УМРО ЈЕ МИЛАН МЛАДЕНОВИЋ На годишњицу „оживео” стари спот ЕКВ-а (ВИДЕО)

БЕОГРАД: Милан Младеновић, музичар и песник, гитариста и композитор, фронтмен Екатарине велике, рођен је у Загребу 21. септембра 1958. године, а преминуо на данашњи дан 1994. у Београду.
1
Фото: Screenshot/Youtube/Ekatarina Velika Official

„Милан Младеновић био је човек и уметник коме је успело нешто што је, у свим сферама живота, веома ретко: да, не одступајући ни најмање од сопствених људских и уметничких критеријума, окупи око себе запањујуће велики број људи који су га поштовали, веровали му и волели га. Ниједног од тих људи он ни у једном тренутку није изневерио: његова креативна непоткупљивост и високи домети племените употребе талента ничим не могу бити доведени у питање”, написао је о Милану Александар Жикић, новинар и аутор књиге „Место у мећави - прича о Милану Младеновићу”, саопштено је из Задужбине Милана Младеновића

Високи домети талента Милана Младеновића јесу у фокусу Задужбине која носи његово име, а која већ пет година делује са циљем да се доследно и достојанствено чува лик и дело овог значајног југословенског уметника.

Фото: Иван Шијак - Спомен полоча посвећена Милану Младеновићу

Београд је 5. новембра 2022. постао богатији за још једно важно културно обележје. На улазу у зграду у којој је од 1973. до 1994. године становао Милан Младеновић, у Булевару Милутина Миланковића 28 у Новом Београду, откривена је спомен плоча са Милановим ликом, уз стихове песме ,,Земља" ЕКВа. Спомен плоча је ауторско дело уметнице Лане Васиљевић, а предложак за вајарско дело био је детаљ са фотографије Александра Кујучева, настале на снимању омота за албум „Неко нас посматра”.

Ове, 2023. године, Задужбина је годишњицу одласка Милана Младеновића обележила објављивањем рестаурисаног спота за песму „Очи боје меда” групе ЕКВ. У режији Миљенка Дерете спот је 1985. године, када је објављен, проглашен за најбољи у годишњем избору култне ТВ емисије „Хит месеца”. Сада је на yоутубе каналу Екатарина Велика Оффициал, доступан у пуном квалитету. Ремастер слике потписује Дејан Шпагнут. Звук је ремастеровао Владимир Мориц, уз Ивана Фецеа Фирчија, некадашњег бубњара ЕКВ-а, као стручног консултанта.

У сусрет 2024. години и обележавању четири деценије од објављивања првог албума ЕКВ-а, поново ће бити објављено свих осам студијских албума бенда. Свеобухватна дискографија једног од највећих ауторских бендова на територији бивше Југославије резултат је дуготрајне међународне сарадње коју су остварили ПГП РТС, ЗКП РТВ Словенија и Задужбина Милана Младеновића.

Захваљујући успешној сарадњи ПГП РТС и Задужбине Милана Младеновића поново су на дигиталним сервисима доступни албуми „Љубав”, „Само пар година за нас”, „Дум Дум” и „Неко нас посматра”, а спотом за песму „Очи боје меда" Задужбина најављује и излазак прва четири албума: „Катарина II”, „Екатарина Велика”, „С ветром уз лице” и „EKV LIVE 1986”. Као плод сарадње Задужбине са ЗКП РТВ Словенија, и ови албуми ће ускоро бити комплетно ремастеризовани и доступни на свим дигиталним музичким сервисима, а план је да буду објављени и на плочама, најављују из Задужбине Милана Младеновића.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести