Преминула легенда америчке кантри музике Лорета Лин

НЕШВИЛ: Легенда америчке кантри музике Лорета Лин, ћерка рудара угља и супруга шверцера вискија, која је постала једна од највећих звезда америчке музичке сцене и водећа феминисткиња, умрла је у 90. години у свом дому у Харикен Милсу, у савезној држави Тенеси, објавила је њена породица.
l
Фото: Youtube Printscreen

Наша драга мајка Лорета Лин, преминула је мирно јутрос, 4. октобра, у сну у својој кући, на свом вољеном ранчу у Харикен Милсу, наводи се у објави породице на Твитеру.

У свету кантри музике 1960-их и 1970-их година којим су доминирали мушкарци, Лин је изградила репутацију феминисткиње и жене која је била довољно смела и талентована да напише сопствене песме, наводи Ројтерс.

У нумери "Rated X" певала је о неједнакости у мушко-женским односима, а њена песма "The Pill" славила је сексуалну слободу коју је женама донела појава средстава за контрацепцију.

Такође је певала о нарушеним брачним односима јер је то била тема коју је и сама одлично познавала и преживљавала.

У интервјуу који је 2007. године дала часопису ''Есквајер'', Лин је рекла да су јој током каријере радио станице забраниле 14 ауторских песама.

Нисам била прва жена у кантри музици. Ја сам била само прва која је устала и рекла шта мисли о животу. Остале су се плашиле, рекла је Лин у поменутом интервјуу.

На њеној веб страници је наведено да је током плодне каријере имала више од 50 хитова.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести