РОК МАРАТОН У НОВОМ САДУ Стижу Др Неле Карајлић, Sunshine, ККН...

БЕОГРАД: Једнодневни музички фестивал "Rock Marathon" у свом првом издању биће одржан 18. новембра у великој сали СПЕНС- а у Новом Саду, најавили су данас организатори у сусрету са медијима у београдском клубу Anti Shop Elektropionir.
svirka muzika gitara pojacalo pix
Фото: pixabay.com

На конференцији су говорили - Др Неле Карајлић, Бранко Бане Спасић испред хип хоп групе "Sunshine" и Ненад Пејовић из алтернативног рок бенда "Канда коџа и Небојша" (ККН).

Осим наведених музичара, на "Роцк Маратону" ће наступати и новосадски реге блуз састав "Килло Килло Банда", хрватска атракција Горан Баре и "Мајке" (скоро су свирали у Дому омладине Београда (ДОБ) на фестивалу "Контакт'), БиХ реге група "Зостер", чести гости у Србији на разним фестивалима (Arsenal Fest, Beer fest) и соло концертима (недавно у ДОБ, сали "Американа").

Прво издање Rock Marathonа тако ће обележити наступи домаћих и регионалних бендова, а концерти ће почети од 17 часова и трајаће до дубоко у ноћ.

Др Неле Карајлић се данас први обратио медијима, и констатовао у свом духовитом маниру да је тако "по старини".

Сарајевски рок музичар, некада певач група "Забрањено пушење" и "Emir Kusturica & No Smoking Orchestra", осврнуо се на име свог пратећег бенда "Осиромашени уранијум".

"Распадање уранијума траје око две хиљаде година, тако да ће ми бенд јако дуго трајати, ето барем два миленијума. Други бендови су се распадали где сам свирао, а овај сигурно неће. "Осиромашени уранијум" и ја свирамо негде од 2018. године и упаковани смо у једну дивну целину. То је продужетак моје старе каријере на неки начин", оценио је Карајлић, подсетивши да се он као музичар вратио на музичку сцену те године на Бир фесту и соло концерту на Стадиону Ташмајдан.

Свестрани уметник - музичар, писац, сценариста, глумац, Неле Карајлић је рекао да је често наступао у Новом Саду, и колико год пута да гостује, "увек ми је задовољство да тамо свирам".

"У своје лично име и своје групе позивам публику да нам додје на концерт да се мало опустимо уз добру свирку која ће пробудити позитивне енергије код посетилаца. Не могу да се сетим колико пута сам у каријери наступао у Новом Саду и на СПЕНС-у. Знам да је последњи пут било на Великом тргу за дочек Нове 2020. године. Како нам је та година донела корону, мој савет је онда да не зову Нелета да свира за било коју нову годину", каже у шали Карајлић.

Он се осврнуо да тај последњи концерт у Новом Саду памти као незаборавну ноћ са хором дечака и девојчица из гудачки ансамбл.

Карајлић је истакао да воли ту врсту концепције рок маратона, како је имао и на једнодневном фестивалу "Rock Star Fest" крајем 2022. на Београдском сајму, када су осим њега учествовали и регионалне и домаће групе "Атомско склониште", Јурица Пађен и "Аеродром", "Дивље јагоде", "ЈУ Група", "Тешка индустрија", "Освајачи".

Певач и музичар Карајлић је најавио да им је последњих годину дана стални члан групе и млади слепи оперски певач Немања Црнатовић, који је учествовао и на концертним пројекту "Рок Ел класико" Стефана Миленковића и Др Нелета Карајлић а.

"Репертоар нашег концерта увек мало љуљамо, таласамо, заграбимо 80-те године, период "Забрањеног пушења", свирамо оно што публика највише жели, тражи и воли", закључио је Неле Карајлић.

На списку изводјача су и велике звезде 90-их година, београдски реп и хип хоп бенд "Sunchine" који је од Бир Феста 2018.  направило велики повратак на сцену песмама које су за врло кратко време постале хитови. 

Уместо најављеног фронтмена Бранка Бојовића - Банета Саншајн, данас је говорио Бранко Спасић Бане, пратећи вокал и бас гитариста групе.

Он је нагласио да је увек присутна јака, снажна енергија бенда на бини, што су доказали у последње време на сва три велика фестивала у Србији - Арсенал Фест у Крагујевцу, Бир Фест у Београду, Еxит у Новом Саду, али и на соло концерту на Дан заљубљених 14. фебруара ове године у Дому омладине Београда.

Стални члан на концертима им је постао и Зоран Стефанов Киза из хардкор реп састава "Исказ".

"У току је продукција нових песама за "Sunchine", а реакција публике на наше нове песме је заиста одлична, као и за старе хитове. Стално радимо на новитетима. Сусрет са нашом публиком је права размена радости", закључио је Бранко Спасић Бане.

Алтернативни рок састав из Београда "Канда Коџа и Небојша" (ККН) многи сматрају да је синоним за квалитетну свирку, што су доказали скоро, 27. октобра на соло концерту управо у клубу Електропионир.

Ненад Пејовић испред бенда ККН је открио да су они увек увежбани, стално се припремају, свирају, одржавају пробе, "тако да када добијемо овакав позив за "Rock Marathon", одмах смо спремни".

Осим тога, како је Пејовић открио, "увек спремамо и нову музику, нове песме, уз вежбање старих нумера за концерт".

"Наравно, све најбоље очекујемо, веома се радујемо свирци у Новом Саду. Одговорни смо за ту атмосферу у друштву где живимо. Концерт је начин да се данашња тескоба барем мало отклони. Колико год да смо свирали у Новом Саду, увек волимо поново да додјемо. Гледајући остале учеснике, јасно је да ће доћи публика која воли југо-рок, уз нове бендове, генерацијски помешана музика старе Југославије и Србије", закључио је Ненад Пејовић испред алтернативне групе ККН.

Како организатори истичу, "Rock Marathon" се организује без финансијске подршке било каквих спонзора и институција, те да је једина и  најважнија подршка од публике и медија.

Дирекција фестивала поручује да верује да ће гледаоци подржати ову идеју и по врло приступачним ценама набавити своје улазнице и доћи у великом броју 18. новембра на СПЕНС.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести