У СУСРЕТ НОВОСАДСКОМ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛУ Алфредо Родригез на путу корала (ВИДЕО)

Велика звезда предстојећег 25. Новосадског џез фестивала, који ће од 15. до 18. новембра бити одржан у Позоришту младих, светски је признати пијаниста Алфредо Родригез, који је не само да је очарао публику широм земаљског шара својим изузетним мајсторством у различитим жанровима и дисциплинама, него и његова лична прича доноси једнако фасцинантну, додатну димензију његовој музици.
r
Фото: Anna Webber

Родригез ће у фокус свог новосадског наступа ставити композиције са ауторског албума „Coral Way”, који музику овог изузетног уметника повезује се са слушаоцима на дубоко личним таласним дужинама.

„Свирам оно што живим, а Coral Way је мој нови живот. То је име улице у којој сам током протекле три године компоновао овај албум, а сада сам узбуђен што ће људи из читавог света то коначно моћи да чују“, открио је Родригез у једном интервјуу...

Албум представља отелотворење колективног звука Мајамија, стапајући латино поп, тимбу, салсу, баћату, танго, реге и болеро. То је музичка фузија која обухвата разнолику латино заједницу, славећи индивидуалност и негујући јединство. Албум се позива на Родригезове корене једнако као и на његова новостечена искуства, представљајући нову фазу живота, обележену његовим последњим пресељењем из Лос Анђелеса у Мајами, рођењем његове кћеркице и поновним окупљањем целе у породице у Мајамију, практично првим после његовог одласка са Кубе.

Алфредо је, наиме, рођен и одрастао у Хавани. Његова обузетост музиком жарко је пламтела упркос бројним ограничењима, што оним које је наметнула његова домовина, што кућним, јер његова породица није била у могућности да му купи ни пијанино. То међутим није умањило његову љубав према овом инструменту, па је чак нацртао клавирске дирке на столу код бабе и деде како би вежбао лествице. Родригезов музички пут би можда ишао током уобичајеним за већину кубанских музичара да у новом стану његовог ујака није наишао албум који су заборавили предходни станари - чувени соло концерт Кита Џарета снимљен 1975. у Келну, који се састоји се од сат и по времена непрестане импровизације великог yез пијанисте. Преслушавајући га изнова и изнова, Алфредо је схватио да се музика може стварати и ван граница прописаних нота.

Ова новопронађена инспирација га је у коначници довела до тога да представља Кубу на чувеном Yез фестивалу у Монтреу, где је импресионирао Квинсија Yонса. Легендарни продуцент је видео огроман таленат у Родригезу и упутио му је позив да дође у САД. Међутим, искористити ову прилику значило је оставити своју породицу и кренути на путовање које би захтевало и одрицање од кубанског држављанства. Родригез се ипак одлучио на овај корак,  и мада се на крају показало да ће се тај ризичан корак исплатити, није све ишло глатко, напротив...

Након што је напустио домовину, стигао је Алфредо у Ларедо у Тексас, где се суочио са хапшењем и притвором због споразума између Мексика и САД који се односи на кубанске имигранте у пограничним државама. Импровизујући, као кад свира клавир, Родригез је поверио своју причу службенику у притвору, објашњавајући свој сусрет са Квинсијем Џонсом и обећани бољи живот. И службеник га је пустио, омогућивши му да остане у САД. Од тада Родригезова каријера иде узлазном путањом. Свирао је на престижне бине широм света и заслужио номинацију за Греми награду за своју обраду нумере „Гуантанамера“ с албума The Invasion Parade. Осим тога, постао је први некинески уметник који је сарађивао на енглеској верзији тематске песме Светске изложбе Експо 2010. у Шангају, радећи је заједно са – Квинсијем Џонсом.

Албум Coral Way представља следеће велико поглавље у његовој музичкој еволуцији – прославља корене, доказује раст и позива разнолику публику да искуси живу таписерију његове музике и приповедања. Јер, Родригез је, током поменутог периода од три године - који се поклопио и са пандемијом – сам компоновао цео албум, замишљајући звук који ће отелотворити фузију култура и пренети поруку јединства током периода обележеног великим поделама. Делове тог музичког путовања биЋемо у прилици да чујемо у среду, 15. новембра, на концерту у Позоришту младих, који ће почети у 22 сата. Улазнице су у продаји у билетарници Гигс тикса у новосадском Париском магазину.

М. Стајић 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести