БГ: Изложба Милана Коњовића поново пред посетиоцима

БЕОГРАД: Ретроспективна изложба Милана Коњовића у Великој галерији Дома Војске Србије у Београду поново је доступна за посетиоце.
k
Фото: Ilustracija

Поставка коју су заједнички организовали Медија центар „Одбрана” и Галерија „Милан Коњовић” из Сомбора отворена је непосредно пред проглашење ванредног стања и после двомесечне паузе поново може да се посети све до 25. јула сваког радног дана од 11 до 19 часова. Организатори изложбе наводе да је реч о аутору који је особеним делом створио оригинални свет сугестивне снаге и стваралачке енергије, критика је сложна у оцени да је реч о нашем најистакнутијем савременом сликару, који је импозантним опусом обележио век за нама.

Дело једног од наших најугледнијих ликовних уметника 20. века, сликара Милана Коњовића (1898-1993) представљено је на овој поставци названој "Континуитет у уметничком стваралаштву Милана Коњовића" чији је аутор Небојша Васић. Ретроспективну поставку чини 35 слика из свих Коњовићевих стваралачких фаза - академске, плаве, црвене, сиве, колористичке, асоцијативне, византијске, беле, као и 20 пастела. Од 6.000 дела, које је током свог дугог и изузетно богатог, вишедеценијског стваралачког рада оставио Коњовић у сомбоској галерији чува се 1.084, па је било изузетно тешко одлучити се шта од тог мноштва одабрати, кажу организатори.

На двадесетак паноа су репродуковане и уметникове фотографије које прате и нови текстови о његовом животу и раду, писани за ову ретроспективну поставку. Ексклузивитет гостовања у Дому војске су и пастели, настали током окупације у Другом светском рату, који нису често виђани у јавности.

У богатом Коњовићевом опусу, ствараном од прве изложбе коју је приредио као гимназијалац 1914, па до смрти 1993. заступљена су уља, пастели, темпере, акварели, цртежи, таписерије, позоришние сценографије, скице за костима, витражи, мозаици, графике... Уметник је највећи део живота везао за родни Сомбор, иако се школовао у Прагу, а део каријере провео у Паризу. Приредио је више од 300 самосталних изложби и учествовао на око 700 групних поставки у земљи и иностранству. Добијао је значајне награде и признања, а редовни члан САНУ постао је годину дана пред смрт.

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести