Цртежи Вишње Петровић у Поклон збирци Рајка Мамузића

У Галерији ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића вечерас у 19 часова биће отворена изложба цртежа на металу „Белешке о катастрофама“ новосадске уметице и профосорке Академије уметности Вишње Петровић.
crtez visnja petrovic
Фото: Dnevnik.rs

На уметничкој сцени Вишња Петровић се појавила крајем 80-тих година прошлог века, да би у следећој деценији дугорочно усмерила своје интересовање ка геометријском минимализму.

Од краја прошле деценије ради у медију цртежа, скулптуре и фотографије, посебно се интересујући за феномен линије у две и три димензије и функцију линије у дефинисању физичких и математичких феномена.

После истраживања елементарних, строгих, праволинијских геометријских структура Вишња Петровић у задњој деценији испитује закривљене тополошке геометријске структуре полазећи од линеарних представа теорије катастрофа.

Теорија катастрофа је математичка теорија која  описује настанак  квалитативних промена  у сложеним системима као што су термодинамички системи, социјални системи, неурални системи, наводи се у најави изложбе.

Цртежи у металу „Белешке о катастрофама” Вишње Петровић је интимна перцепција математичко-геометријског концепта катастрофа као објекта визуелног истраживања.

Ритмичност, репетитивност и варијација малог броја геометријских модела пружа простор за медитативно сагледавање простора и перцепцију визуелног кретања. „Белешке о катастрофама” нису само тополошке визуелне депикције, већ и покушај да се цртежом представе таласања, ломови и катастрофе нашег свакодневног живота.

Фото: Dnevnik.rs

Вишња Петровић (Нови Сад, 1960) завршила је Факултет ликовних уметности у Београду, сликарски одсек и магистрирала је на истом факултету, цртеж.

Запослена је на Академији уметности у Новом Саду као професор на предмету Цртање са технологијом.

Имала је шест самосталних и више колективних изложби у земљи и иностранству. Последњих десет година ради у медију цртежа и мале пластике, користећи нестандардне цртачке и скулпторске материјале и њихове комбинације.

Н. П.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести