Изложба поводом 180 година српско-британских односа

БЕОГРАД: Изложба "Заједно" поводом 180 година дипломатских односа Велике Британије и Србије отворена је вечерас у Југословенској кинотеци.
Jugoslovenska kinoteka foto: Jugoslovenska kinoteka
Фото: Југословенска кинотека

Изложба је представљена на 18 монитора на којима се по декадама смењују приповести о људима и догађајима који су модернизовали, мењали и културно обогаћивали српско друштво. 

Међу њима су Доситеј Обрадовић, Џорџ лорд Хоџиз, Дејвид Едкарт, Џон Стјуарт Мил, Чарлс Дарвин, Елодија Лотон Милановић, сифражеткиње, шкотске болничарке и српски ђаци...

Ту су и српски тенисери на Вимблдону, Ребека Вест, чланови британских војних мисија, Јосип Броз Тито, Хенри Мур, Битлси, Милош Црњански, Борислав Пекић Тимоти Дзон Бајфорд и други.

Цео период, према речима аутора, заокружује вечити Вилијем Шекспир.

Заменица амбасадора Велике Британије у Београду Трејси Галагер рекла је Тањугу тим поводом да је веома срећна што присуствује импресивној изложби којом се слави 180 година дипломатских односа Србије и Велике Британије.

"Ова изложба је део низа догађаја који ће бити организовани у Србији и Британији у овој години. По окончању изложбе у Београду ми ћемо је представити и у другим градовима Србије како би људи могли да се информишу о значају и обележавању 180 сарадње две земље", рекла је Галагер.

Једна од ауторки изложбе Радина Вучетић рекла је да је ово дугачији начин обелезавања годишњице дипломатских односа, јер је акценат стављен на културну и друштвену историју, људе и догађање који су у току 180 година мењали спрско друштво, модернизали га и оставили трајно наслеђе.

"Британска амбасада нам је дала слободу да направимо концепт какав мислимо да треба. Ја сам са Љубинском Трговивчевић издвојила 18 тема и 18 личности, кроз које сам испричала историју српско-британских односа", рекла је Вучетићева.

Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић рекао је Тањугу да ће обележавање годишњице дипломатских односа у Кинотеци бити настављено пројекцијама филмова британских редитеља.

Од петка па до краја године на репертоару Кинотеке британски филм ће бити доминантан. Ту ће бити редитељи попут Алфреда Хичкока, Дејвид Лија, али и Гаја Ричија, Кен Расела, Мајк Лија и других, рекао је Пантелић Тањугу.

Дипломатски односи Србије и Велике Британије установљени су 1837. Године и пролазили су кроз разлиците фазе, али су споне између два народа остале трајне. 

У њиховом сагледавању често су се занемаривали догађаји и личности културне и друштвене историје који су знатно утицали на упознавање тих култура и народа, као и на ширење идеја Велике Британије у Србији.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести