Дечани на листи због значаја и ургентности угрожености

БЕОГРАД: Манастир Високи Дечани уврштен је на листу једног од најугроженијих локалитета културног наслеђа Европе за 2021. годину имајући у виду историјски значај и културне вредности, као и ургентност његове угрожености, саопштило је Министарство културе и информисања Србије.
decani
Фото: Youtube Printscreen

Министарство подсећа да је сигурност тог споменика српске културе из 14. века, који је од непроцењивог значаја за светско културно наслеђе, била угрожена прошле године због незаконитих радова на путу у непосредној близини заштићене зоне манастира.

Високи Дечани једини је споменик у Европи који се 20 година у континуитету налази под снажном војном заштитом будући да се ради о споменику изузетно велике историјске и културне важности за Европу и свет, истиче Министарство.

Манастир, који је као своју задужбину и маузолеј основао краљ Стефан Дечански, а након чије смрти је радове наставио његов син Душан, уписан је на Унескову Листу светске баштине, док се од 2006. године, налази и на Унесковој Листи угрожене светске баштине.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести