Галерији Матице српске додељена награда Museum in Short

НОВИ САД/МИЛАНО: На свечаној церемонији одржаној синоћ у Културном центру Base у Милану, промотивни филм „Моментум“ Галерије Матице српске и Академије уметности у Новом Саду, проглашен је најбољим видеом по мишљењу публике.
m
Фото: galerijamaticesrpske.rs

Представницима Галерије Матице српске – др Снежани Мишић, програмском директору и Јелени Огњановић, музејском едукатору, уручена је награда Museums in Short. На овогодишњем такмичењу учествовало је 55 филмова из 26 земаља света, од којих је 12 ушло у ужи избор. Награда жирија додељена је Музеју Сигмунда Фројда у Лондону за филм A Surreal Christmas.

Награду Museums in Short заједнички су осмислиле организације MUSIL (Museum of Industry and Labour), EMA (European Museum Academy), Fondazione Brescia Musei, у сарадњи с Форумом словенских култура и Интернационалним комитетом музеја Италије како би на међународном нивоу промовисали кратке музејске филмове. Награда се од 2012. године додељује за најбоље кратке филмове, препознате као најбоље форме за представљање и ширење музејских садржаја на ангажован и директан начин.

Фото: galerijamaticesrpske.rs

Промотивни филм – Моментум креирала је Галерија Матице српске захваљујући сарадњи с  Академијом уметности у Новом Саду у поводу изложбе Ђура Јакшић. Између мита и стварности. Филм је рађен по принципу принципу „жива слика“ (таблеау вивант) у којем су кустоси и конзерватори Галерије Матице српске „оживели“ Јакшићеву слику Устанак Црногораца, а професори Академије уметности у Новом Саду је визуелно уобличили.

Фото: galerijamaticesrpske.rs

Музејске изложбе су као позоришне сцене – места која вас инспиришу, говоре о прошлости и будућности и подстичу емоције. Оне имају моћ да оживе историјске епохе и дух времена. Стварајући „слику у покрету“ стручњаци Галерије у филму и у стварности удишу нови живот уметничким делима која живе под кровом Галерије и тако нуде посетиоцима "моментум" – незабораван тренутак у сусрету са уметношћу!

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести