И на смотри стрипа у Лесковцу одата почаст Този Обрадовићу

На најстаријој манифестацији посвећеној деветој уметности у нашој земљи, 22. Балканској смотри младих стрип аутора, која је отворена минутом ћутања у знак почасти једном од претходних добитника награде за допринос српском стрипу, новосадском стрип сценаристи Светозару Този Обрадовићу (1950-2020), интернационални жири доделио је Меморијалну плакету Николе Митровића Кокана у категорији стрип цртача Франу Струкану из Хрватске, док је диплому за исту категорију је добио Лука Цакић из Црне Горе.
strip
Фото: Privatna arhiva

Лауреаткиња Меморијалне плакете Николе Митровића Кокана за сценарио је Каја Новшак из Словеније, а диплому за исту категорију добиле су Корина Хуњак из Хрватске и Ефи Тхеодороулоу из Грчке.

Меморијалном плакетом Николе Митровића Кокана за илустрацију награђен је Исмаил Инцеоглу из Бугарске, а диплому за исту категорију добили су Милица Голубовић из Чачка и Филип Цаковски из Македоније. Добитник Меморијалне плакете Николе Митровића Кокана за стрип теорију је Никола Тасковић из Крагујевца, док је диплома за исту категорију отишла у руке Милидара Швоње из Београда. Жири, који су творили Ласко Џуровски (стрип цртач и илустратор), Милорад Вицановић Маза (стрип цртач и илустратор) и Марко Стојановић (стрип сценариста и теоретичар), доделио је и дипломе за најбоље дебитанте Миљани Марковић из Лесковца и Ани Лесковец из Сплита.

Такође, у склопу манифестације електронски часопис за децу “Ако мене питаш...” доделио је награду за најбољег младог стрип аутора „Млада велика нада“ Катарини Прокоповић и Катарини Штеровић из Лесковца. Награде издавача “Darkwood” из Београда занајбуљи стрип добили су Мустафа Карасу из Турске и Јулиа Позхарисћенскаја из Русије, док је награду Студентско информативно-издавачког центра из Ниша за најбољи кратки стрип добио Евгени Јаковлев из Русија.

М. С.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести