Изашла књига изабраних интервјуа из часописа за савремену културу Војводине „Нова мисао”

„Жанр је највећа авантура, и управо због тога ме привлаче хибридни жанрови. Највише ме заокупљује спој прозе и есеја. Спадам међу оне прозаисте који никада нису веровали да је прича нестала из прозе, и да је остао само језик, то јест само текст. Причу радо уткивам у есеје, а есејистичке фрагменте у ткиво прозног текста, јер ко стварност све више личи на огроман и аморфан симулакрум, онда прича постаје лажна и постаће део симуларкума ако не осећа јак ударац интелектуалног дискурса. Есејистички тон буди причу из мамурлука”...
novamisao
Фото: Printscreen

Део је ово из интервјуа са књижевником Ласлом Вегелом објављеним у специјалу часописа „Нова мисао”, управо изашлим из штампе под окриљем Културног центра Војводине „Милош Црњански”. Специјал, наиме, доноси 15 репрезентативних разговора са еминентним новосадским ствараоцима, који су на страницама „Нове мисли” публиковани у раздобљу од равно десет година, односно између 2009. и 2019.

„Овај избор текстова, као уосталом и сваки избор, могао би бити погрешан или макар произвољан, онако, намах начињен. Али његова сврха је да произведе или да зачне један поглед на хоризонт стваралаштва која су на овим просторима (не нужно провинцијалним) настајала у времену за које би многи мислили да није најбоље за стварање”, наводи предговору уредник издања Мирко Себић.

Поред Вегела, поменутим избором, који је обједињен насловом „Разговори над Панонским морем”, обухваћени су и интервјуи са књижевницом и перформерком Каталин Ладик, глумицама Миром Бањац и Јасном  Ђуричић, стрип цртачем Зораном Јањетовим, пијанисткињом Ритом Кинком, сликарима Миром Бртком, Игором Антићем и Миланом Станојевим, редитељем Желимиром Жилником, књижевницима Слободаном Тишмом и Владимиром Тасићем, те композиторима Александром Вребалов, Борисом Ковачем и Стеваном Ковачем Тикмајером.

И управо ће Тикмајер, подсећајући на речи Рајнера Марије Рилкеа, на известан начин заокружити ову јединствену културалну панораму: Уметничко дело је добро ако је настало из неминовне потребе. У овој врсти порекла лежи и суд о њему. Другог суда нема...   

М. С. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести