Изложба цртежа Миливоја Љубинковића у Културној станици „Свилара”

У Културној станици Свилара, у улици Ђорђа Рајковића на Подбари, данас у 18 часова отвара се изложба цртежа „Нотр Дам, урбани пејзаж” Миливоја Љубинковића, сликара пореклом из Србобрана који је добар део живота провео у Паризу.
Milivoj Ljubinković slika Notr Dama
Фото: Printscreen

Поставком се обележава друга годишњица огромног пожара који је захватио чувену париску катедралу, а реализује се у организацији пројекта „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе” и новосадског огранка Француског института у Србији, који ове године обележава свој 70. рођендан.

Од првог  Љубинковићевог сусрета са овим градом посебну пажњу привукао је Нотр Дам. Дуго се питао шта да ради са том фасцинацијом и наравно, како сам каже, шта сликар да ради него да узме и црта. Током протеклих осам година урадио је преко сто цртежа катедрале Нотр Дам која је за уметнике остала вечита инспирација. Како објашњава аутор, балкон стана таписеристкиње Јагоде Буић на острву Сен Луј гледа на полеђину Нотр Дама. Ту је он изнео блок и скромна средства, једну тубу гваша, неколико угљених пастела за цртање, неколико четки и то је био његов прибор са којим је покушао да доживљај Нотр Дама пренесе на папир. Са тог балкона види се и Пантеон, кровови Сорбоне, Сен Женевјев и најближа околина, призори који су се такође нашли на његовим цртежима. Временом, посматрајући катедралу, она више за њега није представљала објекат, него је постала субјекат. После свега што се догодило Нотр Даму, имао је потребу да јој на овај начин пружи прилику да се самоисцели.

- Доживљавате је као нестваран објекат који је урађен у чипки од камена. Са тим прстима који држе кровну конструкцију и комплетан брод, са свим тим детаљима, она излази из перцепције реалног и улази у један доживљај скоро надреалног, поготово ноћу - каже Љубинковић. - Мислим да нисам још реализовао тај прави доживљај Нотр Дама, она ми стално негде измиче. Кад узмем крејон, угаљ, четку и почнем да радим, увек имам осећај да ме превазилази.

Поставка је замишљена на три зида, два бочна са већим форматима и централни, са мањим који би сугерисали вертикалност катедрале. Изложба „Нотр Дам – урбани пејзаж” прошле године је приказана онлајн, такође на годишњицу великог пожара у вечери 15. априла 2019. када је ватра уништила дрвени кров и велики део унутрашњости. Радови Миливоја Љубинковића настали су пре овог пожара. Од почетка 21. века, катедралу је годишње посећивало око 14 милиона туриста и ходочасника, што ју је чинило једном од најпосећенијих грађевина у целој Европи.

Као пратећи програм изложбе биће приказане фотографије и кратки филмови о радовима на реконструкцији катедрале, које за ову прилику уступа Јавно предузеће за рестаурацију и обнову катедрале Нотр Дам из Париза. Изложба ће трајати до 10. маја.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести