ИЗЛОЖБА ГОРДАНЕ КАЉАЛОВИЋ У ЛИКОВНОМ САЛОНУ КЦНС Нулти степен књиге

У Ликовном салону Културног центра Новог Сада приређена је изложба вајарке Гордане Каљаловић „Нулти степен књиге”.
a
Фото: промо

Ауторкин вишедеценијски уметнички ангажман пре свега је везан за истраживања у пољу скулптуре и померања његових медијских граница кроз откривања нових могућности у изражајности трансформативних, сензоријалних и симболичких потенцијала материјала.

Како у каталогу наводи Мирослав Карић, на трагу тих искустава, али и са жељом и потребом да их константно проширује, Каљаловић развија и приступ проблематици књиге уметника којом се интензивно бави последњих неколико година када реализује већу групу радова премијерно приказаних на самосталним изложбама Књига изван књиге и Простор књиге, књига у простору. У радовима, које у идејном и продукцијском смислу дефинише као литерарне рефлексије у визуелном, уметница процес трансформације и интерпретације књиге започиње промишљањем њених многоструких аспеката од материјалности и формата, структурних садржајних чинилаца до друштвено-културне еманципаторске функције, неретко реферишући и на конкретна књижевна дела, писце и историјске појаве либрицида.

Пажљивим избором различитих материјала (папир, дрво, метал, филц, глинене сировине…), њиховим међусобним уодношавањем, увезивањем са другим медијима, наменском применом класичних скулпторских или монтажних поступака, интервенцијама у књигама, третирањем текста као посебне обликовне материје и вредности, Каљаловић реализује перцепцијски и значењски вишеслојне конструкције и форме. Са најновијом серијом радова уметница прави додатне искораке у концепцијској разради књиге уметника тематски развијајући неколицину остварења најпре око питања језика као система.

Потенцирајући његове основне или најмање јединице (слово, реч), Каљаловић нас враћа на прапочетак сваког облика комуницирања и језичке размене којима ћемо артикулисати и исказивати наша осећања, мисли преносити сећања, знања... Слојевитост интерпретација радова Гордане Каљаловић је неисрцпна, јер тему књиге актуелизује у тренутку када се на најсуптилније начине цензуришу, укидају и системски бришу сви њени потенцијали да критичком мишљу промени и освести појединца и друштво. Гордана Каљаловић приредила је до сада 31 самосталну изложбе и око 200 групних. Њен рад укључује различите медије као што су скулптура, видео-скулптура, скулптуралне инсталације, као и преко двадесет кустоских пројеката. Предавала је на Академији уметности у Новом Саду.

М. С.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести