Изложба новосадског стрип аутора Зорана Јањетова у Београду

НОВИ САД/БЕОГРАД: У београдској галерији “Ремонт” (Маршала Бирјузова 7) у оквиру 11. издања фестивала независног стрипа Ново доба „задње доба“ током протеклог викенда отворена је изложба једног од најистакнутијих новосадских стрип аутора Зорана Јањетова. Његови радови остварили су запажен успех и на светској стрип сцени, а сарађивао је и с легендарним француским стрип цртачем Мебијусом као и чилеанским сценаристом модерног стрипа Ходоровским.
i
Фото: Ilustracija

На изложби названој “Ноћна мора за неправду” представљени су радови који су истовремено, како у свом тексту о Јањетову наводи Милица Ивић, метастазе бестијарија професора Ћумислава и свих осталих бестијарија који су нарастали годинама (са свим ликовима, херојима и протувама) и све више се сажимали у један цртеж, један лик, или само апстрактан облик. Али и резултати пупљења целокупног искуства цртања стрипова, где постаје очигледно у коликој је мери Јањетов пресек историје стрипа друге половине двадесетог и шта смо потрошили од двадесет првог века – кроз утицаје, прва издања, пријатеље, сараднике и незаобилазни култ који је створен око везе с Мебијусом и Ходоровским.

Милица Ивић наводи да је у питању бесна, богата, шарена, колекција лудих илустрација које некад прати блесав текст, а представља древну борбу између наративне логике и питања ко ту кога гледа и зашто. Јањетовљеве ситуације су на пример само отеловљење неког лексичког кентаура, нелогичног споја или цртачко-језичке ситуације.

Представљајући овог аутора, Милица Ивић пише да је “он је ноћна мора за неправду, најскривенији јунак стрипа који се већ деценијама шуња мрачним хаусторима у лошем друштву Мебијуса и Ходоровског. Он је прослављени мајстор братства стрипа на оној страни где је све унапред договорено – серијали и наставци, број табли, страна, кадрова по метру квадратном стрипа, прецизно сценирање, прецизно планирање цртежа и боја, у великом тиму, у задатом року. Јањетов је херој и на оној страни где црта само да себе задиви и забави, тамо где је живела слобода, где је стрип само један каламбур или један лик у којем је кондензован и сценарио и прича, где никоме не полаже рачун. Проналази се са ове и оне стране стрипа, са сваке стране стрипа. Јањетов је скуп разних ликова као што су Незамисливоје, Непроцењивоје, Незаменљивоје и још много много њих! Облике мења и неколико пута на дан, исто колико често мења и начине на које црта и мисли о стрипу”.

Изложба ће бити отворена до 30. октобра.

Н. П.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести