Изложба ''''Повежи, обележи'''' отворена у СУЛУВ

НОВИ САД: У Савезу удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ), у Новом Саду, данас је отворена изложба “Повежи, обележи” и озваничена сарадња Аустријског културног форума и Фондације “Нови Сад - Европска престоница културе”.
suluv
Фото: Youtube Printscreen

Учесници пројекта су Владимир Фрелих, Драган Матић, Арјан Прегл, Данијел Бабић, Селман Тртовац, Игор Фридрих Петковић, Марјам Мохмади, Самсон Огиамиен, Ариф Крејзиу, Мавиеад Ал Карам, Зое Гуглиелми, док је кустос-рецензент Саша Јањић.

Пројекат је започет 2020. године јавним дискусијама уметника из Србије, Хрватске, Словеније и Аустрије, и наставља се њиховом заједничком изложбом у Новом Саду.

''''Основна идеја пројекта базирана је пре свега на програму размене уметника са циљем да што више уметника дође у Нови Сад и са локалним уметницима размењују искуства као и да наши уметници бораве у иностранству. Почетак пројекта је и конципиран као размена, али је тематски оквир пројекта “Повежи, обележи” је “Избрисан” и односу се на делове елемената које су уметници у неком свом развојном путу доживели деведесетих година прошлог века'''', рекао је Горан Деспотовски председник СУЛУВ-а.

Један од уметника је Игор Фридрих Петковић, који рођен у Аустрији, али је две године стварао у Новом Саду.

''''Деведесете су за мене биле јак доживљај, јер су ме људи обележавали као гастарбајтерског сина оца из Југославије. А онда се Југославија распала и тражио се нови идентитет. То је и почетак неког мог рада на који сам надовезао радове који су овде изложени'''', казао је Петковић.

Изложба “Повежи, обележи” део је актуелног програмског лука “Сеобе”, једног од осам програмских лукова, који чине програмски концепт Европске престонице културе 2022.

Сара Вулетић, програмска директорка “Европске престонице културе 2022” каже да је сарадња са Аустријским културним форумом веома значајна, јер траје од почетка оснивања Фондације “Нови Сад -Европска престоница културе”.

''''У години титуле имаћемо заједничких 17 пројеката. У години престонице културе почели смо сарадњу са пројектом Tesla Light Gallery, где су учествовали аустријски музичари. Ово је први пројекат где Аустријски културни форум сарађује са СУЛУВ-ом и на тај начин помажемо умрежавање уметника'''', рекла је Сара Вулетић.

Директор Аустијског културног форума Адриен Фајкс,рекао је после званичне објаве сарадње са Фондацијом “Нови Сад-ЕПК 2022” да је ова изложба посебно значајна.

''''Ова изложба представља умрежавање уметника, што је један од наших циљева, у овом конкретном случају не само из Аустрије и Србије већ и из других европских земаља. То је нешто што планирамо да подржавамо током целе године титуле и даље'''', рекао је Фајкс.

Пројектом је покренут је специфичан процес међусобне повезаности и интеграције гостујућих и домаћих уметника.

Основна идеја пројекта “Повежи, обележи” лежи у уметничком истраживању просторних, медијских, друштвено-политичких и социјалних аспеката који би касније били представљени у уметничком раду.

Радови ће бити изложени до 4. марта.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести