Језикоманија: Имамо више алтернатива

НОВИ САД: У свакодневном говору се често користе речи које су говорници негде чули и прихватили их, а, у ствари, не знају шта оне заиста значе.
Nataša Mirković / dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Временом су те речи добиле неко своје значење... Да не бисте у озбиљном разговору звучали као незналица дајемо вам објашњења за неке од тих речи.

Једна од најчешћих грешака је употреба речи АЛТЕРНАТИВА у значењу „могућност”. Алтернатива је ЈЕДАН ОД ДВА могућа избора, дакле, неправилна је употреба у конструкцијама као што је „имамо више алтернатива”.

Исто тако се реч ИГНОРАНТ често погрешно користи у значењу „онај који игнорише”, зато што је право значење ове именице - НЕЗНАЛИЦА.

Популаран израз који смо покупили из америчких серија и филмова јесте придев УЛТИМАТИВАН. Обично кажемо да је нешто ултимативно веома добро, најбоље - иако та реч заправо значи ЗАДЊИ, ПОСЛЕДЊИ.

Даље, када следећи пут за некога пожелите да кажете да је СУЈЕТАН зато што се лако вређа када га критикујете, прво добро размислите. Сујета значи „празнина, испразност”, па је онда сујетна особа она која је испразна, али се дичи нечим што заправо не поседује. Други синоним за испразност је ТАШТИНА.

ЕУФОРИЈА је, према постојећим речницима, стање у којем болесник осећа пријатно, ведро расположење, тако да је погрешна употреба ове речи у значењу „бес, узбуђење” и слично.

Није лако с речима...

Наташа Мирковић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести