Културни карантин у ванредном стању

Да би Новосађанима додатно приближили културу током самоизолације која је препоручена током трајања ванредног стања, те имајући у виду да је најстаријима кретање потпуно забрањено, млади креативци из организације „Новосадски културни аутомат+” (НКА+) одлучили су да путем интернета бесплатно понуде гледање различитих представа, предавања, концерата и других догађаја уживо или пак на одложено.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Праћење садржаја могуће је путем њиховог веб-сајта www.kulturniautomat.com, а за поједина културна дешавања путем интернета потребна је претходна пријава, али сваки од њих је потпуно бесплатан и доступан под паролом „културни карантин”. До сада су путем сајта и истоимених друштвених мрежа прикупљали и објављивали информације о свим културним догађајима у Новом Саду, а сада су своје културно поље проширили и понудили онлајн дешавања из региона, па чак и шире.

– Догађаји су и даље истог карактера – културни, међутим, овога пута на сајту се могу пронаћи дешавања из читаве Европе – прича за „Дневник” директор и оснивач НКА+ Далибор Белић. – Уколико је реч о опери, балету или концертима, на сајту се могу пронаћи дешавања из разних земаља. Бечка државна опера, Баварска државна опера, Београдска

филхармонија, Берлинска филхаромонија и друге, не мање значајне институције, доступне су на нашем сајту. Што се представа тиче, задржали смо се на региону због „лингвистичких питања”. Нудимо садржаје позоришта, тј. казалишта, из Београда, Сомбора, Сарајева, Новог Сада, Загреба, Суботице...  На крају, ово и јесте у складу с плановима које ћемо реализовати у будућности, а који се односе на проширење делатности на читаву Европу, стога смо се сложили да је то дефинитивно добра припрема за нас.

Далибор позива све да током пандемије коронавируса остану код куће и да се чувају, и додаје да ситуацију треба прихватити и искористити је на најбољи начин, уз напомену да је сигуран у то да НКА+ на тај начин бар мало доприноси да се овај тежак период лакше преброди.

Његова колегиница из организације Исидора Тасић додала је да се за сада труде да својим пратиоцима обезбеде путању до лајв или онлајн дешавања, тачније, да им обезбеде линк помоћу којег ће „стићи” на жељену културну дестинацију.

– Неопходно је да наша парола „убаци радозналост” сада буде на снази – прича Исидора. – Сви ми коначно имамо времена за сва она трагања и усавршавања која већ дуго стоје на чекању. Наиме, ово је право време да дигиталним путем подсетимо једни друге на многобројне креативне успоне и акције које креирају богату културу данашњег доба. Обратиле су нам се поједине институције и организације које у овом ванредном периоду емитују онлајн или лајв садржаје на својим порталима, страницама и каналима. Међусобна интеракција и сарадња су у овом тренутку од великог значаја за све нас, те позивамо све оне који имају у плану да одређене садржаје емитују виртуалим путем, да то поделе с нама.

Подсетимо, та организација је и основана с идејом да култура у граду изађе из сенке. Прилагођеном претрагом на њиховом сајту, али и путем истоимених профила на друштвеним мрежама „Инстаграм” и „Фејсбук”, могу се добити информације о томе где и када се организују различите свирке, изложбе, представе, концерти, промоције књига, али и други културно-едукативни садржаји. Овога пута потрудили су се да грађанима олакшају и улепшају боравак код куће, где ће посредством њиховог сајта потпуно бесплатно сада моћи да прате све оно што их занима.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести