Марта Береш најбоља глумица на мађарском говорном подручју

Удружење позоришних критичара у Мађарској прогласило је нашу Марту Береш за најбољу глумицу на мађарском говорном подручју у претходне две сезоне, које су обједињене због пандемије. Марта Береш је ово признање добила за улогу Ане Карењине у истоименој представи, у режији Дејана Пројковског, у извођењу Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз, чији је некад била члан, потом суботичког позоришта „Костолањи Деже“, а сада је слободна уметница.
marta beres
Фото: S. Doroški

Њој ће ова награда позоришних критичара, која се додељује 42. пут, бити уручена с јесени, 12. септембра у „Позоришту на тргу Бетлен“ у Будимпешти.

Новосадско позориште је такође 2019. добило награду Удружења позоришних критичара у Мађарској, које је тада њихову представу ”Гробница за Бориса Давидовича” прогласило за најбољу на мађарском говорном подручју.

Њихова представа “Ана Карењина”, рађена по Толстојевом роману, награђивана је код нас на фестивалу Нови тврђава театар у Чортановцима 2020, као и на Фестивалу професионалних позоришта Војводине у овој години, где је освојила чак седам награда. Поред учешћа на нашим фестивалима, извођена је и у Мађарској. Глумица Марта Береш је признање за насловну улогу у овој представи добила на 32. Фестивалу мађарских позоришта у Кишварди, а сада је за тумачење Ане Карењине добила и признање мађарских критичара.

У Мађарској, уз вест о овом признању, најављују и да ће управо овог лета, тачније од 19. августа, у биоскопима почети да се приказује мађарски филм „Овако си савршен/а“ у којем женску главну улогу игра Марта Береш. Снимање овог филма почело је 2019, и тада је Марта Береш говорила о томе за наш лист.

– Наслов је прво био “Жил Верн на Месецу”, а затим је промењен у “Овако си савршен/а”. Редитељ филма је Петер Вершич из Будимпеште. Ово му је први филм, досад је сарађивао са ХБО био асистент, и радио рекламе, а сада је добио прилику да сними први играни филм. Радња филма се догађа у Будимпешти, и то је локална прича о два неталентована писца, који су потпуно различити светови. На крају се њих двоје на неки начин спајају и проналазе једно другог. Ја играм селф-хелп списатељицу, која је јако популарна и продавана, али неталентована. Наравно, у свему томе има комике. Овај филм су жанровски означили као “драмеди”, што значи да је као данашње комедије, које су мало и критика друштва, и мало је ироничан хумор у њима, али нема хепиенда, ни шаблона по коме се завршавају те љубавне приче или комедије. Колеге су ми можда и најбољи мађарски глумци. Са Ернеом Фекетеом сам једном играла у позоришту, и он је један од најдивнијих глумаца које сам икад гледала – помињала  је Марта Береш.

Н. Пејчић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести