Меморијал уметника у Спомен-збрици Павла Бељанског

У Спомен-збирци Павла Бељанског данас у 19 часова биће отворена изложба „Ликови и личности: педесет година Меморијала уметника“.
д
Фото: Промо

Ова изложба је један од програма којим Спомен-збиркаобележава педесет година постојања Меморијала уметника и шездесет година од отварања музеја за јавност. Пројекат је, поред изложбе,чији је аутор Марта Ђармати, обухватио и реализацију монографске публикације о Меморијалу, као и интерактивне апликације за децу и младе под називом Соба уметника. Изложбу ће отворити Радован Јокић, помоћник министра културе и информисања Републике Србије за савремено стваралаштво и креативне индустрије.

Меморијал уметника је публици први пут представљен у октобру 1971. поводом прославе десетогодишњице отварања Спомен-збирке Павла Бељанског за јавност. Замишљен је као поставка портрета, аутопортрета и документарног материјала, посвећена ствара­­­­­оцима уметничких дела из колекције Павла Бељанског. Концепти и поставке овог простора мењани су више пута током пет деценија његовог постојања, али се основна идеја истицања сећања на личности уметника одржала до данас.

Изложба ће приказати портрете или аутопортрете свих тридесет и пет уметника чија су дела заступљена у колекцији Бељанског у разноврсним техникама (уљане слике, скулптуре, цртежи, графике, кари­катуре итд) као и друга уметничка дела и предмете, са идејом да се посетиоцима приближе њихови ликови, личности, стваралаштво и свакодневни живот. У колекцији се налазеДео изложбе биће посвећен самој сали која носи назив Меморијал уметника и ранијим поставкама у овом простору, а током њеног трајања, смењиваће се и камерни прикази значајних аквизиција. Изложба ће моћи да се погледа до 1. августа.  

Н. П.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести