Награда новосадске Видеомедеје Мартијну Винклеру

Мартијн Винклер из Холандије добитник је награде “Сфинга” за најбољи видео рад “#tagged”, коју му је доделио жири управо завршеног 22. међународног видео фестивала Видеомедеја, одржаног протеклог викенда у Музеју савремене уметности Војводине.
i
Фото: Youtube Printscreen

 Интернационални жири (Предраг Шиђанин из Србије, Корина Шнит из Немачке и Ричард Викерс из Велике Британије) наводи да је ово “јединствен филм који поставља мобилни уређај као главну референцу у оквир, што одражава свакодневни живот у 21. веку”.

Награду „Богданка Познановић“ за најбољу медијску инсталацију жири је доделио Марији Молини Пеиро за рад “One Year Life Strata” (Холандија). Награђена инсталација представља сложен комад који је забележио годину дана живота узимањем слике од 30 секунди. Рад “SARA” Giovanni - ја Busnach - а (Француска) освојио је награду ,,Лунартис’’ за најбољи дипломски филм. Жири сматра да ово визуелно експериментално дело  истражује крхкост живота и доводи у питање сам појам постојања, и додаје да је свеукупно квалитет филмова из категорије “Лунартис” био веома висок.

У селекцији “Лунартис” награду публике добио је филм Ведране Мусић под називом “Handout” (Аустралиа). Похвалу је добио видео рад Реалитy Фрагмент, Љигему - а, а у селекцији “Лунартис” филм “Маммотх” Ariela Hellera.

У оквиру такмичарског програма, на овогодишњој Видеомедеји представљено је 50 видео радова, шест медијских инсталација и 11 студентских филмова. Уредници програма, Ивана Сремчевић Матијевић, Александар Давић и Жељко Мандић, бирали су међу више од 1.000 пријављених уметничких радова аутора из више од 30 земаља.       

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести