Отварање међународне изложбе наивног сликарства 29. септембра у Свилари

Отварање међународне изложбе наивног сликарства у КС Свилара „OUR HOME OUR LIFE, OUR HOME“ заказано је за 29. септембра у 19 часова у Културној станици Свилара и трајаће до 10. октобра.
е
Фото: промо

Изложба је резултат вишегодишње сарадње КС Свилара са Удружењем за размену образовања Кине и Србије, као и Удружења Наива Арт Култ из Ковачице које се одазвало позиву Свиларе да се приреди компарација стваралаштва наивних уметника две регије, а биће део недеље визуелне уметности Калеидоскоп културе.

Ова изложба указује на необичне везе између наивне уметности два удаљена места и, по свему наоко потпуно различитих људи са супротних крајева планете, чији уметнички израз има невероватне сличности. Наивни сликари из Ковачице, чувени у целом свету са једне, и рибари кинеског града Ризхао са друге стране, приказују призоре из свакодневног живота и рада на начин који исказује универзалну људску потребу за естетским и уметничким преобликовањем свакодневне рутине, уз ликовне елементе који личе на архетипове, имајући у виду одсуство веза између уметника и истовремено значајну сличност у ликовном  изразу.

Изложба доноси радове из приватне колекције Бошка Недељкова и чувених представника ковачичке наиве: Јана Хусарика, Розалије Марков, Зузане Халупове и Мартина Јонаша, који су за живота оставили дубок траг у области домаће и светске наивне уметности, док су представници кинеске стране: Qiao Nuo, Qin Hongbo, Ding Wanli, Song Quanguo, Li Mingxue, Xu Maosing, Fu Chengfen, Yuan Shifen, Tao Kui, Ding Shuhu, Zhao Jie, Zheng Ronghu, Zhong Chongfe, Lv Xianglin, Bie Zhigang, Fu Chengfeng, Song Zhenli, Qiao Yanmei и Qiu Yang.

Њихови радови приказују сцене из породичног живота, рада и из живота заједнице. Видимо децу која се играју, људе који обликују стакло, лове рибу, обављају културне, аграрне и друге активности. Видимо реалистичне приказе који у неким случајевима постају алегорије, те куће почињу да изгледају бајковито, а играчи почињу да лете као ветром понесени.

 У току трајања изложбе биће приређено неколико стручних вођења која ће бити благовремено најављена.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести