Отворен 44. Салон архитектуре у Музеју примењене уметности

БЕОГРАД: Доделом награда, вечерас је у Музеју примењене уметности (МПУ), отворен 44. Салон архитектуре.
Танјуг/Раде Прелић
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Жири 44. Салона архитектуре, у чијем саставу се налазе архитекти: Зоран Дмитровић, Дубравка Ђукановић, Славиша Кондић и Ива Чукић, коме се прикључила гошћа из Лондона, архитекта Диана Дина, доделио је први пут два Гранд прија Салона.

Један је припао Љубици Арсић за пројекат ‘‘Кућа од конопље, Хомољске планине’‘, док је други додељен Ксенији Петовар, Данијели Миловановић Родић, Марији Маруни, Синиши Тркуљи, Јасмини Ђокић, Ани Граовац, Мирјани Дреновак Ивановић, Ксенији Радовановић и Љубици Славковић за публикацију ‘‘У потрази за јавним интересом: Домети урбанизма 2022’‘.

Изложбу која ће трајати до краја априла, отвориле су заједно в.д. директора МПУ Дубравка Ђукановић, директорка Републичког завода за заштиту споменика Маја Лалић, суоснивач Женског архитектонског друштва и председница организације "Миксер".

Салон архитектуре траје до 30. априла под слоганом "Заокрет".

Посвећен је активном односу према савременим токовима архитектонског обликовања и деловања у контексту актуелних друштвених, економских и климатских изазова.

У циљу укључивања различитих перспектива и ширег промишљања о улози и позицији струке данас, концепт предстојећег Салона је осмишљен кроз сарадњу Музеја примењене уметности са тимовима Женског архитектонског друштва (ЖАД) и пројекта ПреСалона, посвећеног умрежавању и размени искустава у наставном процесу четири факултета архитектуре и дизајна.

Осим што даје свеобухватан приказ савремене националне продукције, Салон је и платформа за интензивну размену мисли, идеја и пракси око централне проблемске теме ‘‘Заокрет’‘.

Жири 44. Салона архитектуре, од 330 радова који су пријављени на конкурс, изабрао је 97 радова за излагање и распоредио их у категорије; Архитектура, 20 радова; Урбанизам, 2 рада; Заштита градитељског наслеђа, 8 радова; Виртуелна архитектура, 2 рада; Ентеријер, 8 радова; Експеримент и истраживање, 18 радова; Публикације, 11 и Архитектонска критика, 1.

Својеврстан заокрет организатори Салона су учинили увођењем категорија Заштита градитељског наслеђа и Виртуелна архитектура - као половима традиционалног и савременог, као и променом услова конкурисања која охрабрује експерименталне, истраживачке и студентске радове.

Изван конкуренције за награде је 10 конкурсних пројеката и 17 студентских радова. Међу учесницима има аутора из Србије, Републике Српске, Словеније, Хрватске и Црне Горе.

На овогодишњем Салону, на свечаности (14. априла) први пут биће уручена награда "Јелисавета Начић", коју је установило Женско архитектонско друштво и која ће се додељивати и наредних година.

Пратећи програм Салона архитектуре увек доноси низ занимљивих тема, догађаја, гостију и изложби. Осмишљен је интезиван пратећи програм за 44. Салон архитектуре.

Панели, радионице и предавања одржаваће се уторком и четвртком од 18 сати. Стручна вођења кроз изложбу биће средом у 18 сати и суботом у 13 сати.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести