У Београду отворена изложба "50 година Алана Форда"

БЕОГРАД: Заменик градоначелника Горан Весић отворио је на Сава променади изложбу "50 година Алана Форда", посвећену култном италијанском стрипу.
alan ford
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Изложба је постављена до 14. јуна на 42 паноа на којима су приказане култне сцене, најпопуларнији цитати из стрипа, објекти из стрипа и насловне стране чувених бројева италијанских и југословенских издања.

Весић је том приликом изразио нарочито задовољство што је на локацији која је симбол новог развоја града уприличена изложба која говори о духу Београда и нашег друштва, саопоштио је градски Секретаријат за информисање.

Један од најчуднијих феномена, који и данас буди знатижељу код људи, јесте Алан Форд. Управо у Италији и Југославији овај стрип доживео је највећу популарност, а за то има много објашњења. Један од разлога јесте сјајан превод, на којем су стасале многе генерације. Такође, овај стрип је део својеврсног „црног таласа“ код нас, вентил за критику друштва и појединих друштвених појава, али и могућност да препознамо себе, своје комшије, људе са телевизије, речју био је парадигма нашег друштва, навео је Весић.

Како је додао, данас нас он подсећа управо на та времена и нагласио да су и данашња издања на српском језику популарна међу младима.

Све то указује да је Алан Форд актуелан и после педесет година, што упућује да ће бити и надаље. Драго ми је што Београд чува успомену на Алана Форда и групу ТНТ, рекао је Весић.

Аутор изложбе Марјан Матић је подсетио да прошло више од пет деценија од објављивања овог стрипа у Италији, као и да је до сада издато више од 600 свезака редовне серије и специјалних издања.

Бројне генерације су уживале и надам се да и даље уживају у овим црно-белим кадровима стрипа. Лично, у њима уживам већ више од три деценије и веома ми је драго што сам имао прилику да будем аутор једне овакве изложбе, казао је Матић.

Организатори изложбе су Колор медија комуникејшн у сарадњи са компанијом Београд на води и уз подршку Града Београда.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести