Преминуо Драшко Ређеп

НОВИ САД: Књижевник, филмски радник, критичар, један од највећих српских ерудита Драшко Ређеп преминуо је данас у Новом Саду у 84. години.
DraskoRedjep-BLU-005
Фото: Драшко Ређеп, фото: Дневник (Б. Лучић)

То је саопштио је његов издавач, власник новосадске издавачке куће "Прометеј " Зоран Колунџија.

Драшко Ређеп је, као есејист, књижевни и ликовни критичар и интелектуалац, живео и стварао у Новом Саду.

Дугогодишњим присуством и радом, на српској и југословенској литерарној сцени оставио је значајан траг и смернице за нова тумачења наше и регионалне књижевности и њене историје. Две године је био у жирију НИН-ове награде током које су лауреати били Милош Црњански и Данило Киш, 1971. и 1972. године.


Мировић упутио телеграм саучешћа

Председник Покрајинске владе Игор Мировић упутио је телеграм саучешћа поводом смрти књижевника и књижевног критичара Драшка Ређепа, следеће садржине:

„У име Покрајинске владе и у своје лично име изражавам дубоко саучешће породици, пријатељима и бројним поштоваоцима његовог дела. Драшко Ређеп је својим стваралаштвом обележио једно време у које је уткао своје есеје, књижевне критике и непресушни шарм и снагу ерудиције. Својим оригиналним и по смислу и садржају тешко достижним књижевним и јавним иступима, уградио је себе у књижевно, филмско и ликовно стваралаштво наше земље у другој половини 20. века и у годинама које су иза нас. Недостајаће нам – последњи бард српског севера.“


Радио је као професор на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду. Добитник је многих друштвених признања, дајући допринос афирмацији и заједништву русинске, мађарске и словачке културе на нашим просторима. Од 2011. главни је уредник Књижевне општине Вршац, и вишегодишњи је председник за доделу награде Вукове задужбине за уметност, а био је и веома активан у књижевно-издавачкој делатности.

Комеморација поводом смрти Драшка Ређепа одржаће се у Српском народном позоришту и четвртак, 31. јануара, у 12 часова у сали Пера Добриновић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести