Сајам књига и Арт експо у Новом Саду до 9. марта

НОВИ САД: На Новосадском сајму данас ће бити отворени Међународни сајам књига и 25. Међународна изложба уметности „Арт експо”.
sajam knjiga, ilustracija
Фото: Илустрација

У фокусу ће бити „Дани Лазе Костића”, Дани библиотека и библиотекара, Свесловенски дани културе и Дани руске културе, а као гости манифестације најављени су, међу осталим, британско-америчка списатељица Трејси Шевалије, ауторка светског бестселера „Девојка с бисерном минђушом”, те бројни домаћи аутори, попут овогодишњег лауреата Награде „Станислав Лем” академика Горана Петровића, затим др Нелета Карајлића, Дејана Алексића, Ота Олтвањија, Мухарема Баздуља....

Након свечаног отварања, које је планирано за 11 часова, биће уручена и сајамска признања: Награда „Лаза Костић” Милошу Латиновићу за роман „Етапе ноћи”, која је оцењена најбољим књижевним остварењем објављеним између два Сајма књига; Награда за најбољу књигу у области дечје књижевности Ђорђу Писареву за дело „Шта сањају Фибислави”; те Градској библиотеци Нови Сад за Издавачки подухват, којим је проглашена њихова капитална едиција „Новосадски манускрипт”. Специјална признања биће уручена „Соларису” за „Антологију српске прозе” и Одбору за просвету и културу Епархије пожаревачко-браничевске за Сабрана дела Георгија Флоровског.

Под окриљем централне манифестације Сајма књига - Дана „Лазе Костића”, планирано је више од сто програма, почев од 12 часова, када ће бити представљена књига „Михајло Пупин: текстови у америчкој штампи 1912 - 1920”, док ће сат времена касније о пеоетици прошлогодињег лауреата Награде „Лаза Костић” Селимира Радуловића говорити проф. др Драган Станић. У наредним данима у фокусу ће бити драмско стваралаштво Лазе Костића, Сабрана дела Вујице Решина Туцића у издању Културног центра Новог Сада, едиција „100 словенских романа” Форума словенских култура из Љубљане, те књижевни мостови са Холандијом, Румунијом и Словачком, који би требали да послуже и као својеврстан увод у годину која предстоји, када ће Нови Сад бити Европска престоница културе.

Посебно поглавље биће посвећено обележавању великог јубилеја Српске православне цркве - 100 година од обнове Патријаршије. Овај програм биће реализован под окриљем Покрајинског секретаријата за културу, информисање и односе с верским заједницама, који организује и промоцију пројекта „Ћирилица као бренд”, те представљање издавачке делатности Српског народног позоришта, Позоришног музеја Војводине, Завода за културу војвођанских Хрвата, Словачког издавачког центра, ХКУПД „Станислав Препек”...

Када је реч о Изложби уметности „Арт експо”, која ће окупити галерије и уметнике, поред уручења Награде „Сава Шумановић” за изузетне домете остварене у свету ликовне уметности овогодишњем лауреату Миленку Првачком, панчевачком сликару, који већ три деценије живи и ствара у Сингапуру, у средишту ће бити тематске изложбе „Најезда с небеси” која ће обухватити цртеже, колаже и скулптуре Зорана Петровића, „Ослушкивање носталгичних времена” посвећена Горану Митровићу, једном од најзначајнијих савремених уметника поетског реализма, те „Руке пуне векова” академског сликара-конзерватора Душана Нонина у оквиру које ће бити изложене копије фресака манастира Пиве.

Иначе, и ове године ће током трајања Сајма књига бити рализован пројекат „Књишка вила”, у оквиру којег ће на низу пунктова у Новом Саду пролазнике очекивати скривене књиге, које ће бити препознатљиве по зеленим машнама. Те књиге су, дакако, поклон за оног ко их пронађе. Улаз на сајамске манифестације је бесплатан, а капије ће бити отворене од 10 до 19 часова.

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести