У МСУВ-у изложба из историје уметничких удружења Војводине

У Музеју савремене уметности Војводине, Дунавска 37, вечерас у 19 часова отвара се изложба „252 године уметности / Стратегије сећања “ на којој ће бити представљен историјат уметничких удружења Војводине.
d
Фото: Промо

Кустоси изложбе су Владимир Митровић (МСУВ), Босиљка Зиројевић Лечић(СУЛУВ), Александар Беде (ДаНС) и Здравко Рајчетић (УПИДИВ), графички и веб дизајн пројекта је Ненад С. Лазић (УПИДИВ). На овој троделно конципираној изложби биће приказано богато вишедеценијско деловање три репрезентативна уметничка удружења ликовних уметника која делују у континуитету више од пола века – Савеза удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ) основаног 1946, Друштва архитеката Новог Сада (ДаНС)1960. Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине (УПИДИВ) 1964, као и Музеја савремене уметности Војводине (МСУВ) 1966. Сабирањем година постојања удружења додате су и године постојања Музеја, па се тако дошло до више од четврт века паралелног деловања на пољу уметничког стваралаштва, док само музејско и галеријско праћења текуће ликовне и архитектонске сцене тече у континуитету од педесетак година. Поставку чини кустоски избор из документације удружења, њихов вишедеценијски историјат кроз штампани материјал – књиге, монографије, каталози, плакати итд. – посебно дизајнирани и штампани принтови са уређеним легендама на српском и енглеском језику, документарни филмски и видео материјал за приказивање на зидним екранима. На изложби ће бити представљени и одабрани радови најеминентнијих војвођанских уметника друге половине протеклог века, чланова удружења из колекције МСУВ – слике, скулптуре, керамика, керамопластика, цртежи, плакати. Све изложено је постављено и на вебу такође је двојезично што ће омогућити упознавање са најважнијим подацима о богатој делатности ових удружења. Кустоски тим указује да нису били у могућности да презентују комплетне историјате удружења па су бирали оне који, из данашњег угла посматрано, могу да фигурирају као њихови симболи.

Током трајања изложбе биће организовано и више стручних вођења кустоса и кустоског тима, јавне презентације рада и нових издања удружења и МСУВ, разговори са уметницима и радионице за децу и омладину различитих узраста уз присуство уметника и архитеката. Изложбу и електронска издања пратиће одговарајућа музика војвођанских композитора настала током друге половине 20. века, у избору композиторке Александре Вребалов.

СУЛУВ данас има 563 члана, УПИДИВ 325 и ДаНС 613. Заједнички именитељ свих удружења је и Музеј савремене уметности Војводине) који је започео рад са циљем да прати, промовише и историзује деловање чланова сва три удружења, што успешно чини у континуитету више од пола века. Један од основних циљева ове изложбе, каталога и веб пројекта је, по речима организатора колегијални и музеолошки допринос историзацији деловања удружења ликовних уметника и архитеката Војводине и Новог Сада, као и њихове веће видљивости у културном и уметничком животу града.

Изложба траје до 8. маја.

Н. П.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести