Запосленима у установама културе 100 одсто плата ако добију ковид

БЕОГРАД: Запослени у установама културе имаће право на накнаду плате у висини од 100 одсто просечне плате остварене у претходних 12 месеци ако је инфекција коронавирусом или мера изолације узрок спречености за рад.
maja gojkovic
Фото: Танјуг/ Тара Радовановић

То је предвиђено допуном Посебног колективног уговора за установе културе чији је оснивач Србија, аутономна покрајина и јединице локалне самоуправе, коју је данас са представницима три синдиката у области културе потписала министарка културе и информисања Маја Гојковић.

Гојковић је указала да је допуна Посебног колективног уговора, пре свега, вид сигурности да неће остати без дела месечних прихода, који много значе у оваквим околностима, уколико се разболе од ове болести, саопштило је министарство.

Министарка је нагласила да с обзиром на ситуацију у култури и на све шта културни радници раде како би превазишли кризу у којој се налази и Србија и читав свет, ово је несумљиво од великог значаја за све уметнике.

"На овај начин смо желели јасно да покажемо одговорност као и да држава брине о културним радницима и да цени њихов рад и труд како би грађанима омогућили да, упркос пандемији, имају културни садржај", нагласила је Гојковић.

Гојковић је допуну Посебног колективног уговора потписала са представницима Самосталниог синдиката културе Србије, ГС културе, уметности и медија „Независност“ и Конфедерацијом слободних синдиката, гранског повереништва за културу Јованом Динчићем, Драганом Милановићем и Смиљаном Стокић.

Гојковић је са представницима синдиката разговарала о мерама кризног штаба, који су подржали предлог министарке да представник Министарства културе и информисања буде део Кризног штаба ради неопходног тумачења донетих мера на потпуно различите облике уметничког стваралаштва.

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести